Mormantul reginei egiptene Nefertiti a fost in sfarsit descoperit, sustine un arheolog britanic, potrivit caruia acesta s-ar afla in spatele camerei funerare a faraonului Tutankhamon, despre care se spune ca ar fi fost fiul ei.

La aproape 100 de ani de la descoperirea sa, mormantul faraonului Tutankhamon continua sa isi dezvaluie unele dintre secretele sale stravechi in fata oamenilor de stiinta. Un cercetator britanic afirma ca a gasit o "usa secreta" intr-un perete din camera funerara a celebrului faraon si considera ca acea usa duce spre mormantul presupusei mame a acestuia, regina Nefertiti.

Afirmatia a fost facuta de profesorul britanic Nicholas Reeves, arheolog la Universitatea Arizona, intr-un studiu publicat de Amarna Royal Tombs Project. Nefertiti, supranumita "Doamna celor doua tari", era celebra pentru frumusetea ei deosebita, insa mormantul sau a fost pierdut de-a lungul secolelor, dupa moartea subita a reginei, in anul 1340 i.e.n.

Dupa ce au analizat cu o serie de scanere de inalta definitie peretii complexului funerar al faraonului Tutankhamon din Valea Regilor, profesorul Reeves a gasit ceva ce parea sa fie o intrare secreta. El spune ca a descoperit doua portaluri "ascunse", desenate pe un perete, iar accesul a fost blocat de constructorii piramidei. Unul dintre acestea duce, dupa parerea sa, intr-o camera de depozitare.

Celalalt, aflat in partea de nord a camerei funerare a faraonului Tutankhamon, contine "mormantul netulburat al proprietarului original al locurilor - Nefertiti", precizeaza profesorul Reeves.

Arheologul crede acest lucru deoarece mormantul ascuns se afla in partea dreapta fata de intrarea in camera principala - un detaliu tipic pentru mormintele reginelor egiptene. Dimensiunea redusa a camerei funerare a lui Tutankhamon, tinand cont de importanta acestuia in istoria Egiptului, i-a nedumerit de-a lungul anilor pe oamenii de stiinta, insa profesorul Reeves crede ca acea camera a fost construita ca o extindere a unui mormant deja existent - cel al mamei sale.

Camera funerara a lui Tutankhamon are exact aceleasi dimensiuni ca o antecamera din piramidele celorlalti faraoni egipteni. Profesorul Reeves considera ca mormantul initial a apartinut reginei Nefertiti, iar camera faraonului a fost realizata ulterior, devenind "un mormant intr-un mormant, in forma unui coridor". Intrarea in ceea ce se presupune ca ar fi mormantul reginei Nefertiti a fost decorata cu scene religioase - probabil un ritual care sa protejeze camera din spatele zidului respectiv.

Citeste si:
Mihai Sora, catre cei care il striga "Bai, Tutankhamon": Blestemul...
Mihai Sora, catre cei care il...

"Doar o singura femeie de sange regal din cea de-a 18-a Dinastie a Egiptului a primit astfel de onoruri, iar aceasta este Nefertiti", spune profesorul Reeves, potrivit MEDIAFAX.

Nefertiti, al carei nume inseamna "frumoasa care, iata, vine", a fost regina Egiptului si sotia faraonului Akhenaten, in secolul al XIV-lea i.e.n.

Nefertiti si sotul ei au fost autorii unei veritabile "revolutii religioase" in Egipt, instaurand cultul lui Aten, zeul Soarelui, si au promovat raspandirea in intregul regat a unor opere de arta care prezentau diferente majore in comparatie cu cele ale predecesorilor lor. Titlurile ei nobiliare sugereaza faptul ca Nefertiti a fost co-regenta si ca a devenit probabil faraon dupa moartea lui Akhenaten. Dar, in ciuda statutului ei remarcabil, moartea ei si locul in care a fost inmormantata au ramas un mister pana in zilele noastre.

Citeste si:
VIDEO Cel puţin 35 de persoane au decedat într-o biserică din Egipt...
VIDEO Cel puţin 35 de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.