Terapia prin muzica ar putea fi utilizata pentru a preveni crizele de epilepsie, potrivit unui studiu prezentat la cea de-a 123-a conventie anuala organizata de Asociatia psihologilor americani, organizata duminica, la Toronto, informeaza nme.com.

Potrivit noului studiu, realizat pe un esantion de 21 de pacienti, creierele persoanelor care sufera de epilepsie reactioneaza diferit la muzica, iar oamenii de stiinta considera ca aceasta ar putea fi folosita pentru a preveni crizele epileptice.

Studiul a fost prezentat de Christine Charyton, cercetatoare la Universitatea de Stat din Ohio, si are in vedere doar pacienti cu epilepsie de lob temporal - care alcatuiesc aproximativ 80% din totalul pacientilor diagnosticati cu aceasta maladie.

Potrivit savantilor americani, muzica este procesata la nivelul cortexului auditiv din creier, care face parte la randul sau din lobul temporal.

Cercetatorii au inregistrat undele cerebrale ale pacientilor atunci cand acestia au petrecut 10 minute in liniste, apoi cele emise in timp ce voluntarii ascultau "Sonata in D major de Mozart" sau "My Favorite Things" de John Coltrane. Urmau alte 10 minute de liniste, apoi alte doua compozitii muzicale si, la final, un al treilea interval de 10 minute de liniste. Ordinea in privinta compozitiilor muzicale a fost aleatorie - unii dintre participanti au ascultat mai intai Mozart, altii au ascultat mai intai Coltrane, au descris savantii americani metoda folosita, pentru site-ul EurekAlert.org.

Cercetatorii au descoperit niveluri semnificativ mai mari de activitate cerebrala la participantii care au ascultat muzica. Potrivit lui Christine Charyton, activitatea undelor cerebrale s-a sincronizat mai mult cu aceea a undelor muzicale la persoanele cu epilepsie decat la persoanele fara epilepsie din grupul de control.

Expertii americani spera ca descoperirea lor ar putea fi folosita pentru a oferi pacientilor o terapie suplimentara, pe langa tratamentele actuale contra epilepsiei, si pentru a contribui la prevenirea crizelor epileptice. Pentru cei 3% din pacientii epileptici diagnosticati cu fotosensibilitate, o asociere pozitiva cu undele muzicale ar reprezenta un beneficiu medical important, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.