O vioara Stradivarius care a apartinut unui violonist virtuoz, Roman Totenberg, a fost descoperita la 35 de ani dupa ce a fost furata din biroul acestuia, informeaza bbc.com.

Vioara a "disparut" din biroul lui Roman Totenberg in 1980, in timp ce artistul participa la o intalnire cu admiratorii sai, dupa un concert. Instrumentul muzical a reaparut in luna iunie, atunci cand o femeie a dorit sa il evalueze, dupa ce il mostenise de la sotul ei. Expertii in evaluarea instrumentelor muzicale au alertat imediat autoritatile. Viorile create de Antonio Stradivari sunt considerate unele dintre cele mai bune instrumente muzicale din lume si valoareaza milioane de dolari.

Roman Totenberg era un copil-vedeta in tara lui natala, Polonia, iar parintii lui au cumparat acea vioara in 1943 cu suma de 15.000 de dolari (peste 200.000 de dolari in zilele noastre).

A fost singurul instrument la care Roman Totenberg a cantat pana cand vioara i-a fost furata. Artistul a continuat totusi sa cante si dupa acel furt, pana in jurul varstei de 90 de ani. Din pacate, Roman Totenberg nu a mai trait pentru a-si recupera vioara Stradivarius. El a murit pe 8 mai 2012 la varsta de 101 ani. Fiica lui, Nina, a fost informata despre aceasta descoperire de un agent FBI.

Vioara s-a aflat in ultimii ani in posesia fostei sotii a lui Philip S. Johnson, care a murit in 2011. Potrivit necrologului sau oficial, Philip S. Johnson a fost "un violonist notabil timp de 40 de ani". Nina Totenberg spune ca Philip S. Johnson se afla in apropiere de biroul tatalui ei in momentul comiterii furtului.

Procuratura americana spune ca nu va formula acuzatii oficiale. Vioara va fi predata familiei Totenberg, care a spus ca o va vinde unui violonist profesionist, relateaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.