Utilizarea pilulei contraceptive ofera protectie pe termen lung impotriva cancerului uterin si, cu cat folosirea ei este mai indelungata, cu atat femeile beneficiaza de o reducere mai mare a riscului de a dezvolta aceasta maladie, au anuntat miercuri cercetatorii britanici, citati de Reuters.

Intr-o analiza amanuntita a tuturor dovezilor disponibile, oamenii de stiinta britanici au estimat ca aproximativ 400.000 de cazuri de cancer uterin au fost prevenite de celebra pilula contraceptiva, in tarile dezvoltate, in ultimii 50 de ani, dintre care 200.000 doar in ultimul deceniu.

"Puternicul efect protector al contraceptivelor orale impotriva cancerului endometrial - ce persista timp de decenii dupa stoparea administrarii pilulei - inseamna ca femeile care au folosit pilula in jurul varstei de 20 de ani sau chiar mai devreme continua sa profite de beneficiile pastilei si la varsta de 50 de ani sau chiar mai tarziu, atunci cand cancerul are o frecventa mai mare", a precizat Valerie Beral, prefosor la Universitatea Oxford din Marea Britanie, coordonatoare a studiului.

"Cercetarile anterioare au aratat ca pilula contraceptiva protejeaza si impotriva cancerului ovarian. Oamenii obisnuiau sa se teama ca pilula ar putea sa provoace cancer, dar, pe termen lung, pilula reduce riscul de aparitie a cancerului", a adaugat cercetatoarea britanica.

Pentru acest studiu, publicat in The Lancet Oncology, cercetatorii britanici au analizat datele furnizate de la 27.276 de femei diagnosticate cu cancer endometrial si participante la 36 de teste clinice realizate in America de Nord, Europa, Asia, Australia si Africa - folosind toate dovezile epidemiologice recoltate despre efectul contraceptivelor orale.

Cercetatorii de la Universitatea Oxford au descoperit ca, pentru fiecare 5 ani de folosire a pilulei, riscul de cancer endometrial scade cu aproximativ un sfert. In tarile bogate, 10 ani de utilizare a pilulei contraceptive echivaleaza cu o reducere a riscului de a dezvolta cancer endometrial inainte de varsta de 75 de ani de la 2,3 la 1,3 cazuri la 100 de persoane.

Desi concentratiile de estrogen din contraceptivele orale au scazut constant de-a lungul anilor - pilulele din anii 1960 contineau in mod tipic o doza dubla de estrogen fata de pilulele din anii 1980 -, cercetatorii britanici au ajuns la concluzia ca reducerea riscului de cancer endometrial a fost cel putin la fel de mare pentru femeile care au folosit pilula in anii '80 prin comparatie cu femeile care au folosit-o cu doua decenii mai devreme, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Premiera mondiala: pielea unui copil, reconstituita in proportie de...
Premiera mondiala: pielea...

Potrivit acestor rezultate, concentratia de hormon feminin din pilulele cu dozaj hormonal mic este inca suficienta pentru a reduce riscul de cancer endometrial, precizeaza Valerie Beral. Reducerea riscului a fost asociata cu numarul de ani in care femeile au folosit pilula contraceptiva si nu a fost afectata semnificativ de alti factori precum istoricul reproductiv al femeilor, concentratiile de grasimi din organism, rasa, fumat si consum de alcool.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.