Sindromul raului de transport, o senzatie de ameteala si instabilitate, asociata cu greata sau voma, poate aparea in masina, vapor sau avion si are ca tratament cateva exercitii care controleaza simptomele, si nu neaparat medicamente, spune fizioterapeutul Ramona Pavel

"Stii acea stare de rau si greata care apare dupa un drum cu masina, cu avionul, cu autocarul sau pe parcursul unei croaziere, si care afecteaza oameni de toate varstele? Se numeste sindromul raului de transport si, poate fi vindecat printr-un proces de reeducare vestibulara, total neinvaziv, adica exercitii, care vor controla simptomele", spune fizioterapeutul Ramona Pavel.

Potrivit specialistului, chiar daca este mentionat inca din vremea lui Darwin, sindromul raului de transport (cinetozele) nu a fost niciodata luat in serios si cercetat cu adevarat in profunzime.

"Vinovata pentru acest disconfort este o mica portiune din creier, aria postrema, ce provoaca voma in cazul intoxicatiilor si in cazul conflictelor aparute intre ochi si urechea interna. Cand simtim miscarea, dar nu o vedem (ca atunci cand navigam de exemplu), intre informatiile care ajung catre creier, dinspre urechea interna si, respectiv, dinspre ochi, apare o discordanta senzoriala si este activat un fel de sistem de aparare care se comporta ca si cand a detectat o toxina si incearca sa o elimine vomitand", mai spune fizioterapeutul Ramona Pavel.

Aceasta este de fapt cea mai comuna ipoteza despre cauza raului de transport:, si anume, un mecanism de aparare impotriva neurotoxinelor.

Fizioterapeutul mai spune ca, inca din 1921, un cercetator austriac spunea ca defilarea imaginilor in vederea periferica poate cauza greata si voma. De atunci, mai multe cure si metode de preventie au fost propuse pentru raul de transport pe langa medicatie, insa cea cu efecte prelungite demonstrate stiintific este reeducarea specifica a urechii interne, cunoscuta drept reeducare vestibulara.

Medicatia cel mai des utilizata este combinatia antiemetice/antihistaminice, dar anumite medicamente din aceste clase sunt interzise, de exemplu in SUA. Aceasta trateaza simptomele raului de transport, nu si cauza lui. Multe tratamente farmacologice care pot fi eficace pentru greata si voma nu sunt neaparat eficace pentru raul de transport. In ultimul timp se evita foarte mult medicatia pentru voma si greata, din cauza efectelor negative pe care le poate avea asupra sistemului nervos central, a mai spus fizioterapeutul cu supraspecializare in tratarea problemelor de echilibru, vertijului si ametelilor, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Cele mai frumoase greșeli ale naturii: 7 persoane cu înfățișări unice
Cele mai frumoase greșeli ale...

Ea arata ca reeducarea vestibulara, chiar daca presupune o perioada de cura mai prelungita, este eficace pe termen mai lung, chiar ani, pentru ca produce fenomenul de adaptare si obisnuinta la stimul.

"Reeducarea vestibulara se face doar de catre specialisti in domeniu si consta intr-o evaluare initiala a sistemelor senzoriale urmata apoi de o stimulare vestibulara importanta cu fotoliul rotator si daca este necesar cu Platforma Computerizata Dinamica"
, a explicat fiziterapeutul.

Ramona Pavel a adus, in luna iulie, si in Romania, sistemul de testare "multitest equilibre", patentat si utilizat de mai multe centre de cercetare. Acesta evalueaza, trateaza si previne tulburarile de echilibru si postura din toate domeniile medicale in care pot aparea, respectiv ORL, neurologie, sport, pediatrie, traumatologie, chirurgie post-operatorie sold/genunchi/ligamente etc.

Citeste si:
Ghiozdanele grele ale elevilor: la ce riscuri sunt supusi copiii si...
Ghiozdanele grele ale...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.