Astronautii americani vor putea sa paseasca pe planeta Marte inainte de anul 2039, in cadrul unei misiuni spatiale care nu va necesita o crestere a bugetului NASA, potrivit noilor planuri anuntate de agentia spatiala americana.

In cadrul acestei noi planificari, care a fost propusa de cercetatorii de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, primii astronauti vor cobori mai intai pe Phobos, unul dintre cei doi sateliti naturali ai planetei Marte, dupa care vor ajunge pe suprafata planetei rosii.

Obiectivul final al misiunii va consta in trimiterea unui numar de patru astronauti care vor trebui sa traiasca timp de un an intr-o baza permanenta ce va fi amenajata pe Marte in anul 2043, scrie MEDIAFAX.

Noua planificare realizata de NASA se bazeaza pe tehnologii aflate in dezvoltare, precum si care sunt deja utilizate in misiunile actuale.
Aceasta "arhitectura minimala" in privinta viitoarelor misiuni spatiale vizeaza trimiterea de astronauti pe Marte fara o crestere consistenta a bugetului NASA dincolo de limitele estimate cauzate de inflatie.

Planurile savantilor americani includ si o misiune cu rol de repetitie a coborarii pe Marte, prin plasarea unei capsule pe Luna si testarea capacitatii de functionare a unui habitat spatial artificial. NASA va incerca apoi sa expedieze patru astronauti pe orbita lui Marte, care vor trebui sa coboare pe Phobos, un satelit cu diametrul de 16 kilometri, in anul 2033.

Doi astronauti vor petrece ulterior o luna pe suprafata lui Marte in 2039. Apoi, patru astronauti vor ramane timp de un an pe planeta rosie, incepand din 2043. Rachete care vor transporta acel habitat artificial si un vehicul de tip cargo vor fi lansate inainte de sosirea astronautilor, pentru a asigura supravietuirea acestora pe Marte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.