O singura doza de vaccin contra virusului papiloma uman (HPV) ar putea preveni majoritatea cazurilor de cancer cervical, economisind bani si ameliorand capacitatea de absorbtie a substantelor active care pot astfel sa contribuie la salvarea multor vieti, au anuntat miercuri cercetatorii americani.

Vaccinul Cervarix, dezvoltat de compania GlaxoSmithKline, ce vizeaza doua tulpini de HPV care cauzeaza aproximativ 70% din totalul cazurilor de cancer cervical, este administrat in prezent in doua sau trei doze. Insa, potrivit savantilor americani, o singura doza este suficienta si ofera un nivel de protectie similar, informeaza Reuters.

"Daca o singura doza este suficienta, atunci acest lucru va reduce costurile de vaccinare si de distribuire a vaccinurilor si va ameliora capacitatea de absorbtie a substantelor active. Sunt detalii extrem de importante pentru zonele mai putin dezvoltate din lume, in care se produc peste 80% din totalul cazurilor de cancer cervical", a declarat Aimee Kreimer, medic la U.S. National Cancer Institute.

Studiul realizat de Aimee Kreimer si colegii ei a fost publicat in revista Lancet Oncology, pe baza datelor furnizate de doua teste clinice de amploare, efectuate pe 25.000 de paciente. Unele dintre acestea au primit o singura doza de vaccin, relateaza MEDIAFAX.

Margaret Stanley, cercetatoare la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, care nu a luat parte la acest studiu, spune ca descoperirea este una uluitoare si ar putea determina o modificare considerabila a schemei de vaccinare contra HPV pe plan mondial. Margaret Stanley si alti experti considera insa ca va fi nevoie de mai multe studii suplimentare care sa confirme aceste rezultate in privinta eficientei unei doze unice de Cervarix. Grupul farmaceutic Merck comercializeaza un alt tip de vaccin impotriva HPV, denumit Gardasil, care vizeaza patru tulpini ale acestui virus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.