Un centru cerebral asociat cu sarcasmul a fost identificat de cercetatorii americani in neurologie, potrivit unui studiu realizat de John Hopkins Medical School din orasul Baltimore.

Sarcasmul este adeseori considerat o forma de umor, dar se pare ca pentru a-l detecta oamenii au nevoie de un anumit centru cerebral. Expertii in neurologie au descoperit ca persoanele care au suferit vatamari la nivelul stratului sagital drept - o zona de substanta alba care se afla intre cortexul cerebral si structurile subcorticale din creier - nu sunt capabile sa detecteze sarcasmul.

Persoanele care au suferit un accident vascular cerebral prezinta adeseori vatamari in acea zona a creierelor lor si nu isi dau seama atunci cand membrii familiilor sau prietenii lor sunt sarcastici.

Potrivit cercetatorilor de la John Hopkins Medical School din orasul american Baltimore, gravitatea vatamarilor suferite in acea zona a creierului influenteaza in mod direct capacitatea unei persoane de a detecta sarcasmul. Chiar si pentru persoanele sanatoase sarcasmul poate fi uneori dificil de detectat, iar anumite culturi folosesc mai des decat altele aceasta forma de umor.

Comediile britanice, de exemplu, au reputatia unor productii deosebit de sarcastice. De asemenea, anumite personaje, precum Blackadder din franciza TV omonima, Chandler Bing din serialul "Prietenii tai/ Friends" si personajul de benzi desenate Daria folosesc sarcasmul cu regularitate. Sarcasmul reprezinta o forma complexa de comunicare in care ascultatorul trebuie sa inteleaga intelesul literar al spuselor vorbitorului.

Apoi, ascultatorul trebuie, de asemenea, sa fie capabil sa detecteze variatiile de pronuntie si accentuare a unor cuvinte, modificari ale pauzelor dintre cuvinte si lungimii unor silabe, datorita carora fraza vorbitorului difera de o fraza rostita cu sinceritate, scrie MEDIAFAX.

In cadrul acestui studiu, publicat in revista Neurocase, cercetatorii din Baltimore au realizat tomografii functionale ale creierelor unui numar de 24 de pacienti care suferisera accidente vasculare cerebrale, in timp ce acestia ascultau 40 de comentarii sincere sau sarcastice.

Citeste si:
9 imagini care demonstreaza ca sarcasmul ar putea fi considerat o...
9 imagini care demonstreaza...

Pacientii au fost rugati sa identifice frazele sarcastice. Cercetatorii au descoperit astfel ca pacientii care au obtinut cele mai mici scoruri la acest test prezentau in acelasi timp leziunile cele mai grave la nivelul stratului sagital drept. Pacientii cu cele mai grave leziuni au identificat doar 22% din totalul frazelor sarcastice.

Cei care nu prezentau leziune la nivelul acelei structuri cerebrale au reusit sa identifice 50% din totalul comentariilor sarcastice.

Potrivit LiveScience, la nivelul populatiei generale, cei mai multi oameni ar trebui sa fie capabili sa identifice aproximativ 90% din comentariile sarcastice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.