Expedierea de mesaje text, consultarea paginilor de internet si accesarea e-mailurilor de pe telefoanele mobile reprezinta activitati care au capacitatea de a modifica interactiunea dintre creier si degetul mare, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din Elvetia.

Arko Ghosh, profesor la Universitatea Zurich si ETH Zurich, a coordonat acest studiu ce a vizat utilizarea electroencefalografiei pentru a masura activitatea din scoarta cerebrala in cazul a 37 de persoane dreptace. Dintre acestea, 26 foloseau telefoane inteligente cu ecran tactil, iar 11 foloseau telefoane mobile clasice.

Un total de 62 de electrozi au fost plasati intr-o boneta purtata de voluntari in timpul electroencefalografiilor, pentru a inregistra felul in care creierele acestora proceseaza senzatia de atingere transmisa de receptorii nervosi de la nivelul degetului mare, degetului aratator si degetului mijlociu. Activitatile lor cerebrale au fost apoi comparate cu comenzile individuale inregistrate in istoricul fiecarui telefon utilizat in acest studiu.

Activitatea electrica din creierele utilizatorilor de telefoane inteligente era stimulata atunci cand toate cele trei degete mentionate erau folosite pentru a atinge ecranele tactile. Potrivit cercetatoarei Magali Chytiris, activitatea din scoarta cerebrala asociata cu degetul mare si degetul aratator a fost direct proportionala cu intensitatea folosirii telefonului, calculata pe baza rapoartelor de utilizare a energiei stocate in bateria telefonului, scrie MEDIAFAX.

Profesorul Arko Ghosh spune ca rezultatele studiului sugereaza faptul ca miscarile repetitive efectuate pe ecranele tactile ale telefoanelor inteligente remodeleaza procesele senzoriale de la nivelul mainii, prin actualizarile zilnice ale modului in care varfurile degetelor sunt reprezentate in creier. Cercetatorul elvetian considera ca procesarea senzatiilor la nivelul scoartei cerebrale din creierul uman contemporan este modelata in mod continuu de tehnologia digitala personalizata.

Arko Gosh spune, de asemenea, ca utilizarea telefoanelor inteligente reprezinta un mod ideal de a explora "maleabilitatea" creierului uman.
Studiul cercetatorilor elvetieni a fost publicat in revista Current Biology.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.