Alaptarea este asociata cu dezvoltarea de catre bebelusi a unui coeficient de inteligenta mai mare, potrivit unui studiu brazilian realizat pe o perioada indelungata.

Cercetatorii din Brazilia au monitorizat aproape 3.500 de bebelusi, provenind din toate categoriile sociale, si au descoperit ca aceia care au fost alaptati pentru perioade mai indelungate au obtinut scoruri mai mari la testele de stabilire a coeficientului de inteligenta (IQ) realizate la o varsta adulta.

Expertii spun ca rezultatele studiului, desi nu sunt concludente, par sa sprijine recomandarile actuale ale medicilor, care le indeamna pe mame sa isi hraneasca bebelusii exclusiv prin alaptare in primele sase luni dupa nastere.

Indiferent de rezultatele acestei cercetari, publicate in The Lancet Global Health, expertii spun ca exista multi alti factori, pe langa alaptare, care pot avea un anumit impact asupra inteligentei, desi autorii studiului au ajuns la acele concluzii dupa eliminarea altor factori importanti, precum gradul de educatie al mamelor, venitul familial si greutatea la nastere.

Bernardo Lessa Horta, medic la Universitatea Federala Pelotas din Brazilia, spune ca studiul sau ofera o serie de informatii unice in acest domeniu, deoarece in cadrul populatiilor monitorizate alaptarea a avut o distributie uniforma in randul claselor sociale, nefiind doar apanajul mamelor bogate si cu un grad inalt de educatie, scrie MEDIAFAX.

Cei mai multi dintre bebelusi, indiferent de clasa sociala, au fost alaptati - unii mai putin de o luna, altii mai mult de un an. Aceia care au fost alaptati vreme mai indelungata au obtinut la varsta adulta scoruri mai mari la testele de inteligenta. De asemenea, acei bebelusi au devenit ulterior persoane mature care castigau salarii mai mari si au absolvit mai multe niveluri de scolarizare.

Profesorul Horta considera ca laptele matern ar putea oferi bebelusilor aceste avantaje, deoarece reprezinta o buna sursa de acizi grasi saturati cu catena lunga, care sunt esentiali pentru dezvoltarea creierului.

Citeste si:
Vlăduța Lupău susține alăptarea copilului în public: „E ridicol să...
Vlăduța Lupău susține...

Expertii spun insa ca rezultatele acestui studiu nu pot sa confirme existenta unei legaturi puternice intre alaptat si inteligenta si ca o astfel de chestiune ar trebui confirmata printr-o serie de cercetari viitoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.