O paine coapta in urma cu 123 de ani in Italia, adusa in Romania de catre un navigator care a donat-o, in anul 1915, directorului unei scoli, este expusa, pe durata lunii martie, la Muzeul Casa "Cuza Voda" din municipiul Galati, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In luna martie, vizitatorii Casei "Cuza Voda", sectie a Muzeului de Istorie "Paul Paltanea" din Galati, pot admira o paine coapta in 1892, acesta fiind exponatul lunii. Purtatorul de cuvant al institutiei muzeale, Nicoleta Gheorghe, a declarat ca painea a fost coapta in vara anului 1892, in Italia, si prezentata in cadrul Expozitiei Italo-Americana de la Genova, din perioada 10 iulie - 4 noiembrie 1892, care marca aniversarea a 400 de ani de la descoperirea Americii de catre Cristofor Columb.

Ulterior, painea a fost adusa la Galati de catre un navigator. "Vasile Pamfil, unul dintre membrii echipajului crucisatorului Elisabeta, a intrat in posesia painii, inclusiv a cutiei in care fusese expusa, si a adus-o la Galati. Acesta o doneaza in mai 1915 lui Paul Pasa, directorul Scolii nr. 6 de baieti din Galati. Intregul patrimoniu al Muzeului de la Scoala nr. 6, inclusiv painea, sunt donate de Paul Pasa, in 1939, nou-infiintatului Muzeu de Istorie din Galati", a declarat Nicoleta Gheorghe.

Micro-expozitia in care este prezentata painea veche de 123 de ani poate fi vizitata la Muzeul Casa "Cuza Voda" din Galati in perioada 5-31 martie, de miercuri pana duminica, intre orele 9.00 si 17.00. Exponatul lunii "Paine de la 1892" face parte dintr-un proiect expozitional derulat de Muzeul de Istorie "Paul Paltanea" din Galati, care vizeaza prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebita din patrimoniul institutiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.