Un posibil tratament impotriva caderii parului a fost descoperit de oamenii de stiinta americani cu ajutorul celulelor susa si ar putea duce la eliminarea cazurilor de calvitie, informeaza dailymail.co.uk.

Descoperirea unui leac impotriva calvitiei a devenit in ultimele decenii un fel de "Sfant Graal" pentru numerosi oameni de stiinta din lumea intreaga. Cercetatorii de la Universitatea Orlando din Statele Unite ale Americii au facut inca un pas spre obtinerea unui tratament natural, dupa ce au reusit sa creasca noi fire de par folosind celule susa umane. Reusita a fost obtinuta dupa transformarea celulelor susa in celule denumite "papile dermice" - un tip specific de celule care sunt vitale in procesul de formare a foliculilor de par.

Papilele dermice alcatuiesc primele doua straturi ale pielii si stimuleaza celulele din jurul lor sa formeze foliculi pilosi. Caderea parului apare atunci cand papilele dermice inceteaza sa mai functioneze. Oamenii de stiinta incercasera anterior sa izoleze papile dermice sanatoase si sa le determine sa formeze foliculi de par, plasandu-le in recipiente de cultura pentru a le spori numarul, si introducand apoi noile papile in piele
, scrie MEDIAFAX.

Problema cu aceasta tehnica consta in faptul ca papilele dermice umane isi pierd abilitatea de a stimula cresterea firelor de par atunci cand sunt multiplicate. "La adulti, papilele dermice nu pot fi multiplicate cu rapiditate in afara corpului si isi pierd foarte repede proprietatile de stimulare a cresterii firelor de par", a spus Alexey Terskikh, profesor la Sanford-Burnham Medical Research Institute din Statele Unite.

Prin folosirea de celule susa umane, oamenii de stiinta americani au putut sa depaseasca aceasta bariera si au reusit sa obtina fire de par care au crescut pe piciorul unui soarece adult. "Metoda noastra cu celule susa asigura o sursa nelimitata de celule, prelevate de la pacient, disponibile apoi spre a fi transplantate, care nu sunt limitate de numarul existent de foliculi pilosi", a spus profesorul Terskikh.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

"Urmatorul pas va fi sa transplantam papile dermice umane derivate din celule susa pluripotente umane inapoi in corpul pacientilor umani", a adaugat el. In Statele Unite, peste 40 de milioane de barbati si 21 milioane de femei sufera din cauza caderii parului. Pe plan mondial, numarul acestor persoane este de 1,5 miliarde.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.