Istoricii aflati in cautarea mormantului unuia dintre cei mai mai renumiti scriitori spanioli, Miguel de Cervantes, au anuntat, luni, ca au descoperit sub capela unei biserici din Madrid fragmente dintr-un sicriu pe care sunt gravate initialele romancierului, informeaza Reuters.

La patru secole dupa moartea creatorului personajului Don Quijote, istoricii si arheologii spanioli incearca sa localizeze mormantul celebrului scriitor si spera ca o identificare oficiala a locului in care acesta a fost ingropat va atrage numerosi turisti si "pelerini" culturali.

Cercetatorii au inceput sa foloseasca un radar de ultima generatie, in aprilie 2014, pentru a explora subsolul unei stravechi biserici aflate in centrul Madridului, unde scriitorul a cerut sa fie inmormantat, scrie MEDIAFAX.

Luni, oamenii de stiinta au anuntat ca au descoperit anumite oseminte si fragmente dintr-un sicriu. Pe unul dintre fragmente, pe doua cleme metalice, sunt gravate literele "M" si "C". Antropologii si medicii legisti spanioli indeamna insa la prudenta, insistand asupra faptului ca analizele se afla deocamdata intr-un stadiu incipient. "Nu putem sa confirmam ca l-am descoperit pe Cervantes, nici sa garantam ca acesta este sicriul lui Cervantes. Realitatea este aceasta: am gasit un sicriu in stare avansata de deteriorare si cateva oseminte intr-un colt al criptei", a explicat Francisco Etxeberria intr-o conferinta de presa. Cel putin sapte morminte au fost descoperite in subsolul acelei biserici, insa doar doua dintre ele au fost deschise deocamdata.

Unul dintre cei mai mari scriitori ai "Secolului de aur" spaniol, Cervantes a murit, sarac, pe 22 aprilie 1616 si a fost ingropat in ziua urmatoare, potrivit documentelor epocii, in aceasta biserica aflata langa o manastire, a carei arhitectura a fost modificata de mai multe ori de atunci. Mai multe calugarite traiesc in acea manastire, inclusa in patrimoniul cultural al Madridului inca din anul 1921, fapt care face dificila demararea unor sapaturi arheologice, fara o localizare precisa.

Nascut in 1547, in orasul universitar Alcala de Henares, in apropiere de Madrid, Miguel de Cervantes Saavedra a fost romancier, poet si dramaturg, fiind considerat un simbol al literaturii spaniole. Este in primul rand cunoscut ca autor al romanului "El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha" ("hidalgo" este un reprezentant al micii nobilimi), considerat primul roman european modern si una dintre cele mai valoroase opere ale literaturii universale, publicat initial in doua parti, aparute in 1605, respectiv 1615. Miguel de Cervantes a fost supranumit "Principele ingeniozitatii".

Citeste si:
O celulă teroristă islamistă a planificat atacuri asupra...
O celulă teroristă islamistă...

UNESCO a declarat, in 1995, ziua de 23 aprilie - data mortii lui Miguel de Cervantes - Ziua Mondiala a Cartii si a Drepturilor de Autor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.