Conducerea Muzeului Egiptean din Cairo a recunoscut, sambata, ca masca funerara din aur a lui Tutankhamon, a carei barba s-a desprins, a fost reparata cu un adeziv nepotrivit, dar spune ca artefactul poate fi restaurat, transmite Reuters.

Barba mastii funerare din aur a lui Tutankhamon - care are o vechime de peste 3.000 de ani - s-a desprins in luna august a anului trecut, iar reprezentantii muzeului nu au facut public acest lucru la acel moment. Saptamana aceasta, insa, au aparut in mediul online mai multe fotografii in care pot fi observate urmele de adeziv folosit pentru a atasa barba de masca. Acest fapt a starnit intrebari privind capacitatea autoritatilor egiptene de a se ingriji de comorile lor arheologice.

Barba mastii s-a desprins in momentul in care angajatii muzeului schimbau becurile cutiei in care era expus artefactul, potrivit Ministerului Antichitatilor din Egipt, scrie MEDIAFAX.

Christian Eckmann, un specialist german care a fost adus la sediul muzeului pentru a evalua pagubele, a declarat, sambata, ca detaliile privind acest incident au fost exagerate. "Utilizarea adezivului pe baza de rasina epoxidica nu este cea mai buna solutie, dar este o solutie", a spus acesta, in timpul unei conferinte la care a participat si ministrul Antichitatilor, Mamdouh al-Damati.

"Insa, din nefericire, aceasta masura a fost aplicata necorespunzator, astfel incat acum se pot observa urmele de adeziv in zona barbii", a mai spus Eckmann.

Folosirea unui adeziv pentru lipirea barbii de masca nu este o masura fara precedent. In momentul in care a fost descoperita masca funerara, barba era desprinsa de aceasta, a spus Eckmann, adaugand ca artefactul a fost adus chiar in aceste conditii la Muzeul Egiptean din Cairo, in 1924. Abia in 1941 barba a fost lipita de masca, cu ajutorul unui adeziv, care s-a deteriorat pe parcursul celor peste 70 de ani, astfel incat incidentul din luna august a anului trecut era de asteptat sa se intample, a mai spus Eckmann.

Citeste si: Masca funerara din aur a lui Tutankhamon a fost distrusa permanent


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.