Desenele animate pentru copii sunt mai violente decat filmele pentru publicul matur, iar personajele lor principale risca de aproape trei ori mai mult sa fie ucise, au dezvaluit autorii unui studiu recent, informeaza AFP.

Personajele principale din desenele animate prezinta un risc de 2,5 ori mai mare de a muri in comparatie cu protagonistii din filmele destinate publicului matur si de aproape trei ori mai mare de a fi ucise, detaliaza acelasi studiu, publicat marti in British Medical Journal.

Moartea unui personaj important intervine in doua treimi din cazuri in desenele animate pentru copii, in timp ce acest lucru se intampla doar in jumatate din totalul filmelor destinate unui public mai in varsta.

"In loc sa fie alternative inofensive si mai blande ale unor filme de groaza si ale unor drame, desenele animate pentru copii sunt, de fapt, un focar de crime si de dezordine"
, au declarat autorii studiului, Ian Colman si James Kirkbride.

Ei au trecut in revista desene animate de succes, de la "Alba ca Zapada si cei sapte pitici" in 1937 si "Regatul de gheata/ Frozen" in 2013.

Apoi, ei au comparat ratele de mortalitate ale personajelor principale din aceste filme cu continuturile a doua filme pentru publicul matur care au cucerit box office-ul in aceiasi ani, excluzand insa filmele de actiune si de aventuri care au fost concepute pentru a fi si pe gustul copiilor.

Cercetatorii au remarcat faptul ca parintii personajelor principale prezinta un risc de cinci ori mai mare de a muri in desenele animate.

Evantaiul de decese marcante este unul foarte larg: anumite personaje majore sunt ucise prin impuscare in "Bambi", "Pocahontas" si "Peter Pan", cu arme albe in "Mica sirena" si "Frumoasa din padurea adormita" sau mor in urma atacurilor unor animale in "In cautarea lui Nemo" si "Tarzan".

Filmele care aduc in prim plan masini si jucarii nu au fost luate in calcul in acest studiu, intrucat autorii nu au putut sa determine daca ideea si conceptul de moarte pot fi aplicate protagonistilor lor, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Efectele economice ale războiului din Israel. Violențele vor...
Efectele economice ale...

Studiul nu a determinat daca nivelul de violenta a crescut dupa lansarea din 1937 a desenului animat "Alba ca Zapada", in care regina cea rea moare cazand de pe o faleza, dupa ce fusese urmarita de piticii furiosi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.