Pijamalele si camasile viitorului vor putea peste cativa ani, gratie unor senzori incorporati in fibrele textile, sa previna persoanele care le poarta despre iminenta producerii unui accident cardiovascular si sa alerteze serviciile de urgente in timp real, potrivit unui studiu publicat miercuri.

Aceste textile inteligente sunt capabile "sa capteze informatii biomedicale despre persoanele care le poarta si sa le transmita" apoi, prin intermediul unor dispozitive de comunicatii fara fir, unor centre de urgente medicale sau unor programe de analiza, au precizat cercetatorii de la Facultatea de stiinte si de la Centrul de optica, fotonica si laser din cadrul Universitatii Laval din Quebec, autorii studiului, informeaza AFP.

Peste cativa ani, numeroase aplicatii vor fi posibile, iar cele mai multe dintre ele vor viza domeniul medical. De asemenea, copiii pierduti sau rapiti vor putea sa fie localizati foarte repede gratie acestor articole vestimentare "captusite" cu senzori, a explicat Jeff Viens, unul dintre autorii studiului.

"Textilele au mai multe functionalitati" si, transferand informatiile prin intermediul internetului, hainele vor deveni "o platforma de comunicare si un mijloc de informare", a adaugat profesorul canadian.

"O aplicatie posibila vizeaza instalarea unui releu care monitorizeaza ritmul cardiac si care va permite alertarea serviciilor de urgente atunci cand o persoana, in plin somn, sufera un infarct", a adaugat el.

Cercetatorii canadieni, coordonati de profesorul Younes Messaddeq, au creat aceste fibre textile suprapunand mai multe straturi fine de cupru, polimeri, sticla si argint, scrie MEDIAFAX.

Noua fibra, care are in acelasi timp un rol de senzor si de antena, este "rezistenta si maleabila si poate fi tesuta impreuna cu fire de lana si bumbac", precizeaza Universitatea Laval, adaugand faptul ca hainele vor putea "sa capteze diverse tipuri de informatii", precum concentratia de glucoza din sange si activitatea cerebrala si sa analizeze "miscarile si coordonatele spatiale".

Citeste si:
Andreea Marin a ajuns să împrumute haine de la fiica Violeta după...
Andreea Marin a ajuns să...

Mai raman totusi cateva detalii de reglat inainte ca aceste haine inteligente sa apara in comert, precum conectarea lor la o retea online fara fir si "rezolvarea problemei care tine de alimentarea electrica", a precizat profesorul Younes Messaddeq.

Un alt detaliu, deloc lipsit de importanta: "Va trebui sa ne asiguram ca textila este lavabila si ca rezista la produsele chimice din detergenti".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.