China intentioneaza sa trimita, in jurul anului 2020, o sonda spre Marte, care va plasa pe planeta rosie un vehicul teleghidat, dupa esecul unei precedente misiuni spatiale catre aceeasi destinatie, a anuntat, marti, presa oficiala chineza, citata de AFP.

"Prevedem sa realizam o misiune spre Marte in jurul anului 2020, care va include plasarea pe orbita a unei sonde, o coborare pe Marte si un program de explorare realizat de un vehicul", a declarat cercetatorul Peng Tao, citat de cotidianul China Daily.

"Prin comparatie, celelalte natiuni vor trebui sa efectueze mai multe misiuni pentru a reusi aceste trei etape", a adaugat el. Agentia spatiala chineza nu a anuntat in mod oficial noua misiune spre Marte, insa dorinta statului chinez de a explora planeta rosie este binecunoscuta, scrie MEDIAFAX.

China si-a perfectionat in ultimii ani tehnologiile din domeniul spatial, reusind o aselenizare in 2013, cu sonda Chang'e-3, apoi sa plaseze pe suprafata lunara un vehicul teleghidat, supranumit "Iepurele de jad". China a spus ca acea misiune a reprezentat "un succes deplin". Acel rover lunar s-a confruntat insa cu o serie de probleme mecanice care l-au determinat sa intre in perioade indelungate de "coma".

Prima misiune a Chinei catre Marte s-a incheiat cu un esec, in 2011, deoarece satelitul chinez Yinghuo-1, care trebuia sa studieze suprafata si campul magnetic al planetei rosii, a fost pierdut odata cu prabusirea necontrolata a sondei Phobos-Grunt, creata de Agentia Spatiala Europeana, in Oceanul Pacific. In septembrie, India - o alta tara din Asia care are ambitii spatiale mari - a reusit sa plaseze pe orbita lui Marte o sonda creata cu costuri reduse si intr-un timp record.

China aloca miliarde de dolari explorarii spatiale, perceputa ca un simbol al noii puteri politice a tarii, sub egida Partidului Comunist chinez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.