Un medicament prescris pentru controlarea tensiunii arteriale, numit verapamil, ar putea fi solutia vindecarii diabetului de tip I, potrivit unui studiu efectuat pe soareci, urmand ca primele teste clinice pe pacienti umani sa debuteze in 2015, informeaza dailymail.co.uk.

Medicamentul verapamil, utilizat in mod obisnuit pentru tratarea bolilor cardiovasculare, cum ar fi aritmiile, tensiunea arteriala problematica si chiar migrenele, a fost folosit de cercetatorii de la University of Alabama din Birmingham (UAB), Statele Unite, intr-un experiment pe soareci bolnavi de diabet de tipul I si s-a descoperit ca animalele s-au vindecat complet de aceasta boala.

Diabetul de tip I este de obicei diagnosticat in cazul copiilor si tinerilor. Doar 5% dintre bolnavii de diabet sufera de tipul I, cand organismul nu produce destula insulina, hormon necesar pentru controlarea glicemiei. Testele clinice care vor debuta anul viitor vor avea o abordare diferita fata de tratamentele actuale contra diabetului, concentrandu-se mai mult pe celulele specializate din pancreas, numite celule beta, care produc insulina, scrie MEDIAFAX.

Savantii de la UAB au dovedit, in urma unor cercetari indelungate, ca nivelul crescut de zahar din sange face ca organismul sa produca in cantitati excesive o proteina numita TXNIP, al carei nivel creste in interiorul celulelor beta ca raspuns la diabet si despre care nu se stia ca este importanta in functionarea acestor celule.

Prea multe proteine TXNIP in interiorul celulelor beta pancreatice duce la moartea acestora, ceea ce afecteaza efortul organismului de a produce insulina, contribuind astfel la dezvoltarea diabetului.

Cercetatorii au descoperit ca medicamentul verapamil poate reduce nivelul de proteine TXNIP din celulele beta pana la un nivel la care, practic, diabetul poate fi considerat vindecat.

Testele clinice pe pacienti umani vor incepe in 2015. Medicii stiu de ceva vreme de importanta critica a celulelor beta in cazul diabetului de tip I si de tip II. Celulele beta mor gradual in cazul ambelor tipuri de diabet, dar medicii nu stiau care este mecanismul care duce la moartea celulelor. Cercetarea efectuata pe soareci a dezvaluit acest proces, iar savantii incearca acum sa vada daca verapamilul poate avea aceleasi efecte asupra oamenilor ca si in cazul soarecilor.

Citeste si:
Stresul constant. Care sunt bolile de care poți suferi din cauza...
Stresul constant. Care sunt...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.