Un simplu test oftalmologic computerizat ar putea ajuta la diagnosticarea in faze incipiente a bolii Alzheimer, conform cercetatorilor britanici.

Cercetatorii de la universitatile britanice Dundee si Edinburgh au creat un program informatic numit Vampire, care analizeaza imagini de inalta definitie ale ochilor si inregistreaza schimbarile aparute in ce priveste forma venelor si arterelor oculare, potrivit dailymail.co.uk.

Potrivit unor studii anterioare, ar exista posibilitatea ca instalarea bolii Alzheimer sa poata fi detectata inca din stadiile incipiente, observandu-se modificarile aparute la nivelul vaselor sangvine ale ochiului, scrie MEDIAFAX.

"Daca ne putem uita in ochii cuiva folosind un echipament ieftin si putem descoperi ceva ce sugereaza un risc de instalare a dementei, atunci suntem in fata unei ipoteze foarte interesante", a declarat coordonatorul de proiect al echipei care a realizat programul informatic, Emanuele Trucco, profesor la Universitatea Dundee.

Infectia cu virusul Herpex simplex de tip 1 ar putea creste riscul de a suferi de Alzheimer.

Oamenii de stiinta spun ca exista posibilitatea descoperirii unei metode non-invazive de diagnosticare rapida si eficienta a bolii Alzheimer, cat si posibilitatea diferentierii intre mai multe tipuri de dementa. Ei au demarat un proiect in valoare de aproape 1,4 milioane de euro, care va dura trei ani si prin care vor compara datele a mii de imagini de inalta rezolutie ale ochilor cu informatiile medicale din arhivele unui spital scotian, pentru a vedea daca poate fi descoperita o legatura clara intre modificarile de structura ale sistemului circulator ocular si riscul de a suferi de Alzheimer sau boli cardiovasculare.

"Atunci cand apar schimbari in organism, se pot observa modificari ale vaselor care iriga retina, de exemplu, in ce priveste grosimea, unele se subtiaza, altele se ingroasa, in ce priveste sinuozitatea, dar si in ce priveste unghiul format de doua vase care se creeaza cand unul mai mare se imparte in doua", a explicat Emanuele Trucco.

Analizarea acestor modificari poate oferi informatii foarte utile, iar utilizarea unui program informatic face ca procesul sa dureze mult mai putin, este eficienta si mult mai putin predispusa la erori de interpretare decat daca analiza ar fi efectuata de un operator uman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.