Cromozomul Y ar putea avea un rol important in prelungirea vietii si in lupta barbatilor impotriva cancerului, potrivit unui studiu suedez.

Cercetatorii de la Universitatea din Uppsala, Suedia, au analizat informatii despre 1.153 de batrani si au descoperit ca barbatii care au pierdut o parte din cromozomul Y au murit cu cinci ani si jumatate mai devreme, in medie, decat barbatii care nu au pierdut acea parte din cromozom.

Femeile traiesc cu sapte ani si jumatate mai mult decat barbatii, in medie, in Europa, iar motivele pentru aceasta diferenta nu sunt cunoscute in totalitate. Cercetatorii au evaluat numarul celulelor sangvine care au prezentat o pierdere a cromozomului Y din motive de imbatranire, folosind analize de sange, pentru barbati cu varsta intre 70 si 84 de ani.

Barbatii care au prezentat o pierdere semnificativa a acestui cromozom au murit mai repede, potrivit cercetatorilor. Deteriorarea cromozomului a fost asociata cu riscul general de deces in cazul a 637 de barbati din grupul studiat si cu riscul de deces cauzat de tipuri de cancer non-sangvin in cazul a 132 de subiecti.

Potrivit cercetatorilor, asocierea dintre pierderea cromozomului Y si moartea prematura a fost semnificativa in momentul in care rezultatele au fost ajustate tinand cont de varsta si starea de sanatate.

ADN-ul femeilor nu contine cromozomul Y, dar prezinta doi cromozomi X. "Multi cred ca cromozomul Y contine doar gene implicate in stabilirea sexului si productiei de sperma. De fapt, aceste gene au si alte functii importante, cum ar fi un posibil rol in prevenirea aparitiei tumorilor", a declarat coautorul studiului Jan Dumanski.

Studiul a aratat ca genele cromozomului Y nu au fost exprimate (efectele lor nu s-au produs, n.r) in momentul in care acesta s-a deteriorat, ceea ce inseamna ca rolul potential in prevenirea tumorilor ar fi putut fi redus. Deteriorarea cromozomului Y in celulele sangvine a fost asociata cu mai multe tipuri de cancer, inclusiv tumori care nu au legatura cu sistemul circulator.

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Potrivit savantilor, acest lucru ar putea fi o consecinta a faptului ca genele cromozomului Y ar permite celulelor sangvine sa ajute in procesul de supraveghere imunitara, sistemul imunitar detectand si omorand celulele tumorale pentru a preveni cancerul. Rezultatele studiului indica posibilitatea ca investigarea starii cromozomului Y prin intermediul unor teste sangvine sa permita prezicerea riscului aparitiei cancerului la barbati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.