China va lansa spre Luna o noua sonda spatiala care va avea misiunea de a orbita in jurul satelitului natural al Terrei si de a reveni apoi pe planeta noastra.
Lansarea acestei sonde, al carei nume oficial nu a fost deocamdata ales, va avea loc in intervalul vineri-duminica, a precizat agentia de presa China Noua. Aceasta va fi pentru prima data cand oamenii de stiinta chinezi vor incerca sa readuca pe Terra un modul orbital, care va trebui sa reziste la temperaturile foarte inalte generate de frecarea cu aerul, la reintrarea sondei in atmosfera terestra.

Aceasta sonda va permite testarea unor tehnologii care vor fi ulterior folosite in misiunea Chang'e-5 (numele zeitei Lunii in mitologia chineza, n.r.), ce vizeaza colectarea unor esantioane de praf lunar.
La o jumatate de secol dupa reusitele obtinute in acest domeniu de Statele Unite ale Americii prin programul spatial Apollo, China si-a indreptat eforturile spre Luna si spera sa devina prima tara din Asia care va trimite un astronaut pe satelitul natural al Terrei, probabil in jurul anului 2025, scrie MEDIAFAX.

In decembrie 2013, China, tara cu cea mai mare populatie din lume, a reusit sa plaseze pe Luna sonda Chang'e-3, din care a coborat pe suprafata lunara vehiculul teleghidat "Iepurele de jad". Desi autoritatile chineze au raportat ca misiunea a fost "un adevarat succes", acel rover s-a confruntat la scurt timp dupa aselenizare cu o problema de ordin mecanic, care l-a facut sa intre in perioade lungi de "coma".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.