Un nou tip de nor solar magnetic a fost descoperit de cercetatorii britanici din domeniul meteorologiei spatiale, acesta fiind o versiune mai mica, distincta, a norilor de particule emisi de Soare in timpul exploziilor care au loc pe suprafata stelei.

Noul tip de fenomen meteo spatial a fost descoperit de o echipa de cercetatori din acest domeniu, studiul fiind initiat de Dundee University din Scotia. Soarele emite constant particule - acestea alcatuind "vantul solar" -, care se raspandesc in heliosfera, regiunea uriasa care defineste Sistemul Solar.

Fenomene care au loc pe suprafata Soarelui, cum sunt exploziile solare, trimit in spatiu o furtuna de particule, de-a lungul intregului Sistem Solar, cu viteza luminii, acompaniata de nori magnetici uriasi, care, pe Pamant, dau nastere aurorei boreale si australe, in momentul interactiunii cu straturile superioare ale atmosferei terestre, in regiunea polilor magnetici ai planetei.

Furtunile solare pot provoca intreruperea alimentarii cu energie electrica si reprezinta un pericol pentru instalatiile spatiale si astronauti din punct de vedere al riscului de iradiere. Aceste fenomene sunt subiectul mai multor studii stiintifice.

Miho Janvier, profesoara in departamentul de matematica al Dundee University, a identificat un tip nou de nori magnetici emisi de Soare, distinct de norii aparuti in urma exploziilor solare.

"Stiam deja de existenta acestor nori magnetici generati de exploziile solare si a unor structuri magnetice mai mici, dar ce am aflat despre acestea din urma este ca au o origine total diferita. Acesti nori mici au alte caracteristici, ceea ce inseamna ca sunt generati in alta parte sau in alt mod. Credem ca vin de la Soare, dar nu stim unde in atmosfera solara se nasc", a spus Janvier. Cercetatoarea a spus ca este important ca acesti nori sa fie luati in calcul in cercetarile viitoare privind vremea spatiala si modul in care aceasta afecteaza Pamantul.

Studiul a fost realizat cu ajutorul lui Pascal Démoulin, de la Observatorul LESIA din Paris, si al lui Sergio Dasso, de la Universitatea din Buenos Aires. Agentia Spatiala Europeana (ESA) intentioneaza sa trimita o sonda in jurul Soarelui, in 2017, pentru a studia functionarea mecanismelor care dau nastere vantului solar.

Citeste si:
Cum să previi insolația: 5 sfaturi de luat în calcul
Cum să previi insolația: 5...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.