Un studiu recent arata ca grasimile saturate din lactate sunt bune pentru sanatate, fapt care contrazice teoriile medicilor din ultimile decenii prind consumul acestor alimente.

Consumul de grasimi saturate din produse lactate, cum ar fi untul si smantana, este benefic pentru sanatate, potrivit unor studii noi care au aratat ca limitarea impusa consumului de produse din lapte integral in ultimele decenii de catre medici a fost gresita, informeaza MEDIAFAX.

Limitarea consumului de lapte integral si inlocuirea lui cu produsele degresate a influentat foarte putin cresterea numarului de cazuri de obezitate si diabet de tip II, iar o serie de studii au scos grasimile saturate de pe lista factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, informeaza dailymail.co.uk. Un studiu al expertilor suedezi, dat publicitatii saptamana trecuta, a aratat ca o dieta care contine produse din lapte integral duce la o scadere a riscului de imbolnavire de diabet de tip II.

Previn diabetul

Cercetarea, efectuata pe mai mult de 2.500 de persoane, a aratat ca voluntarii care consumau opt sau mai multe portii de produse lactate bogate in grasimi pe zi avea un risc cu 23% mai mic de a se imbolnavi de diabet de tip II, comparativ cu persoanele care mancau o portie sau deloc. Cercetari anterioare au sugerat ca grasimile influenteaza procesul de descompunere a zaharului de organism. Un alt studiu, efectuat de cercetatori canadieni si publicat in Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, a descoperit ca o dieta bogata in alimente precum branzeturile si smantana este asociata unei tensiuni arteriale mici si unui nivel scazut al glicemiei (nivelul de zahar din sange, n.r.), ambii factori legati de riscul scazut de a suferi de obezitate si diabet de tip II.

Medicii au descoperit ca persoanele ale caror analize de sange au rezultate normale au in sange un tip de acid gras asociat cu consumul de produse lactate.

Toate aceste studii sunt cele mai recente dintr-o serie de analize care arata ca produsele lactate integrale ar trebuie sa nu fie excluse din dieta. In luna martie, un studiu al autoritatilor britanice, efectuat pe circa o jumatate de milion de persoane, a aratat ca persoanele care consumau grasimi saturate aveau aceleasi riscuri de a suferi de boli de inima ca si persoanele care includeau in dieta iaurt degresat si peste. "Grasimile saturate nu provoaca boli de inima", au concluzionat atunci expertii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.