Revista Nature a publicat un studiu legat de originile oamenilor care populeaza in prezent continentul Europa.

Oamenii de stiinta credeau pana de curand ca europenii de astazi sunt descendenti ai altor doua grupe de populatii.Primii erau vanatori-culegatori din regiunile vestice ale Europei, care au trait pe continent de cand acesta a fost colonizat prima data de specia umana in urma cu peste 40.000 de ani. A doua grupa era alcatuita din populatii de fermieri care au migrat in Europa in urma cu circa 7.000 de ani din regiunea care acum acopera parti din Siria, Turcia si Irak.

Noul studiu a aratat existenta si a unei influente din partea populatiei de vanatori-culegatori din Siberia, pe care cercetatorii i-au numit "vechii eurasiatici nordici".Cercetatorii au aplicat o tehnica de secventiere genetica pentru descifrarea genomului unui fermier care a trait in zona de astazi a Germaniei, in urma cu 7.000 de ani, si a altor opt vanatori-culegatori care au trait in urma cu 8.000 de ani in Luxemburg si Suedia. Apoi, expertii au comparat genomurile acestora cu datele genetice a 2.345 de oameni din prezent, pentru a descoperi care sunt stramosii genetici ai europenilor.

"Studiul nostru arata ca originile europenilor sunt mult mai complexe decat ne imaginam anterior", a declarat Iosif Lazaridis, cercetator la Harvard Medical School. "Se pare ca europenii, care sunt de multe ori considerati ca fiind un singur grup pop
ulational in zilele noastre, au de fapt o istorie foarte complexa, cu cel putin trei grupuri populationale amestecate in diferite proportii in trecutul lor", a mai spus Lazaridis, citat de MEDIAFAX.

Aproape toti europenii au ca stramosi membri din toate cele trei grupuri de populatii stravechi. Vechii eurasiatici nordici au lasat circa 20% din mostenirea genetica a europenilor moderni, desi aceasta este cea mai mica valoare dintre cele trei grupuri populationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.