Misterul privind migratia inexplicabila a rocilor din Valea Mortii a fost explicat de catre oamenii de stiinta.

Intr-o zona izolata din Parcul National Valea Mortii (Death Valley National Park) din California, mai multe roci bizare, cunoscute sub numele de "calatoare", se deplaseaza pe suprafete complet plane, fara ajutorul gravitatiei, informeaza huffingtonpost.com.

Oamenii si-au dat seama de existenta acestor deplasari misterioase intrucat rocile - unele dintre ele cantaresc peste 300 de kilograme - lasa pe sol urme lungi si adanci. Insa nimeni nu reusea sa explice fenomenul si sa identifice cu exactitate modul prin care acele roci se puteau deplasa. De-a lungul anilor, savantii si pasionatii de mistere au furnizat tot felul de teorii pentru a elucida misterul "rocilor calatoare". Unii spun ca rocile sunt deplasate de vanturile puternice sau atrase de campul magnetic. Altii dau vina pe autorii de farse - sau chiar pe extraterestri. Nesatisfacuti de aceste explicatii, mai multi cercetatori si voluntari au atasat in 2011 dispozitive GPS pe 15 roci si le-au plasat in Racetrak Playa - formatiunea aparuta in urma secarii unui lac, unde "rocile calatoare" au fost vazute prima data. Apoi, ei au asteptat sa vada ce se intampla.

Unul dintre cercetatori, Ralph Lorenz, profesor de fizica la Universitatea Johns Hopkins, a spus ca proiectul era "cel mai plictisitor experiment din toate timpurile", conform MEDIAFAX.

Elementul noroc

Dupa doi ani, doi dintre colaboratorii profesorului Lorenz - Richard Norris, profesor de paleobiologie la Scripps Institution of Oceanography, si Jim Norris, inginer la Interwoof, compania care dezvolta sistemele de monitorizare din dispozitivele GPS - au facut o vizita in acea regiune si au observat ca zona fusese inundata. Atunci ei au asistat, pentru prima data si chiar de la fata locului, la deplasarea "rocilor calatoare". "Stiinta include uneori elementul «noroc»", a declarat Richard Norris. "Credeam ca va trebui sa asteptam intre cinci si zece ani fara ca nimic sa se miste pe acolo, dar, dupa doar doi ani de la debutul proiectului, s-a intamplat sa ne aflam acolo la momentul potrivit pentru a urmari fenomenul cu ochii nostri".

Savantii au aflat astfel ca rocile se misca doar in anumite conditii. Mai intai, apa trebuie sa inunde acel fost fund de lac si sa aiba un nivel suficient de ridicat pentru ca baza rocilor sa fie inconjurata de "o oglinda" de gheata. Daca acele "oglinzi" sunt suficient de mari, chiar si o pala usoara de vant va putea sa deplaseze rocile inconjurate de gheata, spun cercetatorii americani.
Retail jobs


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.