Vaccinurile concentrate sunt cu 24% mai eficiente pentru protejarea persoanelor de peste 65 de ani contra gripei si a complicatiilor acesteia, potrivit unui studiu publicat miercuri in revista medicala americana New England Journal of Medicine (NEJM).

Acest studiu clinic a fost realizat pe aproape 32.000 de participanti din 126 de centre de cercetare din Statele Unite si Canada, in timpul sezoanelor gripale 2011-2012 si 2012-2013 din emisfera nordica.

Cercetatorii au comparat un vaccin gripal trivalent concentrat cu un vaccin obisnuit, in cazul persoanelor cu varsta de peste 65 de ani.

Ei au ajuns la concluzia ca vaccinul concentrat era sigur si genera o reactie a anticorpilor considerabil mai mare, protejand astfel mult mai bine aceasta populatie, care este de obicei mai vulnerabila.

Studiul indica, de asemenea, faptul ca un astfel de vaccin ar putea evita spitalizarile, pneumoniile, problemele cardiorespiratorii si utilizarea excesiva de medicamente. Gripa sezoniera a facut 36.000 de morti pe an, in medie, si a cauzat 226.000 de spitalizari anuale in Statele Unite din 1990 pana in 1999, au subliniat cercetatorii de la Facultatea de medicina a Universitatii Vanderbilt.

Persoanele trecute de 65 de ani sunt cel mai predispuse sa sufere din cauza complicatiilor generate de gripa si constituie din acest motiv cea mai mare parte din totalul deceselor si cea mai mare parte din numarul pacientilor internati in spitale din cauza acestei infectii virale.

Potrivit acestui studiu, vaccinul concentrat ar trebui sa permita evitarea a 25% din totalul cazurilor de gripa la persoanele in varsta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.