Gena BRCA 2, cunoscuta pana in prezent pentru asocierea ei cu un risc sporit de cancer mamar la femei, este asociata si cu un risc crescut de cancer pulmonar pentru fumatori, indiferent daca acestia sunt femei sau barbati, potrivit unui studiu publicat duminica.

Cercetatorii de la Institute of Cancer Research (ICR) din Marea Britanie au gasit o legatura intre unul dintre cele mai cunoscute tipuri de cancer pulmonar, carcinom epidermoid, si o mutatie a genei BRCA 2 (BReast CAncer 2), care vizeaza circa 2% din populatia mondiala.

"Rezultatele studiului indica faptul ca aproape un sfert dintre fumatorii care au o mutatie specifica in gena lor BRCA 2 vor dezvolta un cancer pulmonar", a explicat Paul Workman, director general adjunct al ICR intr-un comunicat.

"Toti fumatorii se confrunta cu un risc considerabil pentru sanatatea lor, independent de profilul lor genetic, insa aceia care au acest defect genetic si care fumeaza se confrunta cu un risc si mai mare", a adaugat el.

Studiul, publicat in revista britanica Nature Genetics, arata ca aproximativ un sfert dintre fumatorii care prezinta acest "defect genetic" vor dezvolta un cancer pulmonar.

Retail jobs

Aceste rezultate provin dintr-o meta-analiza a patru studii ce au monitorizat profilurile genetice ale unui numar de 11.348 de europeni suferind de cancer pulmonar si ale altor 15.861 europeni fara cancer.

Legatura dintre cancerul pulmonar si gena BRCA 2 s-a dovedit a fi extrem de puternica in cazul pacientilor diagnosticati cu cel mai frecvent tip de cancer pulmonar, carcinomul epidermoid.

Savantii britanici au descoperit o alta asociere, intre acest tip de cancer si o a doua gena, CHEK 2, care impiedica de obicei celulele sa se divida atunci cand sufera o serie de distrugeri la nivelul ADN-ului.

"Un fumator prezinta in general un risc cu aproape 15% mai mare de a dezvolta un cancer pulmonar pe parcursul vietii sale decat un nefumator. Rezultatele noastre arata ca anumiti fumatori care prezinta mutatii ale genei BRCA 2 se confrunta cu un risc urias de cancer pulmonar, de circa 25%", a explicat geneticianul Richard Houlston de la ICR.

Citeste si:
Studiu: Peste 5 milioane de romani fumeaza zilnic
Studiu: Peste 5 milioane de...

Carcinomul epidermoid reprezinta aproximativ 40% din totalul cancerelor bronhopulmonare fara celule mici (care reprezinta ele insele 80% din totalul cazurilor de cancer pulmonar), care sunt strans legate de fumat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.