Incredibil 4 Mai 2014 15:05
Furtunile geomagnetice ar putea influenta riscul de producere a accidentelor vasculare cerebrale, potrivit unui studiu realizat recent de oamenii de stiinta din Noua Zeelanda.

Mai multe accidente vasculare cerebrale (AVC) se produc atunci cand au loc furtuni geomagnetice, afirma autorii acestui studiu, care recunosc totusi faptul ca nu pot deocamdata sa recomande un set de masuri de protectie contra acestui fenomen cosmic. Potrivit acestui studiu, realizat pe 11.000 de pacienti care au suferit un AVC, accidentele vasculare cerebrale s-au produs cu o frecventa ce a fost cu aproape 20% mai mare in zilele in care au avut loc furtuni geomagnetice.

"Rezultatele au reprezentat o mare surpriza pentru noi", a declarat coordonatoarea studiului, Valery L. Feigin, cercetator la National Institute for Stroke and Applied Neurosciences, afiliat Universitatii Tehnologice din orasul neozeelandez Auckland.

"Ceea ce ne-a surprins in mod deosebit au fost intensitatea si consistenta efectului pe care furtunile geomagnetice le au asupra riscului de producere a unui AVC, fapt ce sugereaza ca acest fenomen reprezinta un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral", a adaugat Valery L. Feigin.

Furtunile geomagnetice pot sa dureze de la cateva ore pana la cateva zile si, atunci cand sunt suficient de puternice, pot sa afecteze functionarea satelitilor si sa "impinga" aurolele boreale spre zone de pe Terra mult mai sudice fata de teritoriile polare, asa cum s-a intamplat in iarna acestui an, cand fenomenul a putut fi observat de multe ori deasupra Marii Britanii.

Furtunile geomagnetice afecteaza totodata functionarea busolelor si a altor instrumente de navigatie, iar in 1989, o astfel de furtuna solara a afectat considerabil reteaua de alimentare cu energie electrica din Quebec, provocand o pana generala de electricitate in aceasta provincie canadiana, care a durat noua ore.

Cu toate acestea, cercetatorii nu cunosc deocamdata motivul pentru care aceste furtuni sunt asociate cu accidentele vasculare cerebrale.

Citeste si:
Ce influență au cărțile și televizorul asupra intelectului copiilor?
Ce influență au cărțile și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.