Aspirina poate reduce cu 50% riscul de cancer colorectal, insa doar in cazul persoanelor purtatoare de anumite gene, care produc un nivel ridicat dintr-o anumita enzima, conform unui studiu extins, publicat miercuri in revista americana Science Translational Medicine.

O serie de cercetari au indicat deja ca acest analgezic este asociat cu o scadere a riscului de cancer in general si al riscului de maladii cardiovasculare, dar acest nou studiu pe termen lung permite o identificare mai precisa a persoanelor care pot beneficia de efectele aspirinei de prevenire a cancerului de colon.

Acesti cercetatori au examinat tesuturi prelevate de la 270 de pacienti cu cancer de colon, care au facut parte dintr-un grup de 127.865 de participanti la acest studiu si care au fost monitorizati timp de 30 de ani.

Oamenii de stiinta au constatat ca persoanele cu un profil genetic care nu le permite sa produca niveluri ridicate ale enzimei 15-PGDH nu beneficiaza aproape deloc de proprietatile preventive ale aspirinei impotriva cancerului colorectal.

"Daca urmariti subiectii din studiu cu niveluri ridicate ale enzimei 15-PGDH, care au luat aspirina, acestia si-au redus la jumatate riscul de cancer de colon", a precizat Sanford Markowitz, profesor de genetica a cancerului la Facultatea de medicina a Universitatii Case Western Reserve din Cleveland (Ohio), principalul autor al cercetarii.

Pe de alta parte, pacientii cu "niveluri reduse de 15-PGDH nu au obtinut niciun avantaj din administrarea de aspirina", a adaugat acesta intr-un comunicat.

Identificarea persoanelor care pot avea un risc mai scazut de cancer de colon prin administrarea de aspirina este importanta in masura in care acest medicament poate prezenta un risc crescut de ulcer stomacal si de hemoragie gastrointestinala grava in cazul anumitor subiecti, au explicat cercetatorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.