Alaptarea bebelusilor intre trei si 12 luni reduce considerabil riscul de aparitie a inflamatiilor cronice asociate cu maladiile cardiace la varsta adulta.

Intr-un studiu realizat pe 7.000 de persoane, cercetatorii americani au descoperit o legatura semnificativa intre alaptarea pe termen scurt, greutatea corporala scazuta la nastere si concentratii ridicate de proteina C reactiva (CRP), un marker al inflamatiilor, in esantioanele de sange recoltate de la voluntarii adulti.

CRP este o proteina sintetizata in principal de ficat, care joaca un rol important in reactiile inflamatorii.

"Alaptarea intre 3 si 12 luni este asociata cu o scadere a concentratiei sangvine de CRP cu 20-30% in comparatie cu persoanele care nu au fost alaptate", afirma cercetatorii de la Universitatea Northwestern din Chicago, autorii acestui studiu ce a fost publicat in revista Proceedings of the Royal Society B.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca, pentru fiecare 500 de grame suplimentare la nastere este asociata o scadere a concentratiei CRP de 5%.

Potrivit autorilor studiului, efectele alaptarii ar fi "identice sau superioare" acelora oferite de medicamentele administrate pentru reducerea concentratiei de CRP in cazul tinerilor adulti.

Inflamatiile cronice sunt evidentiate in cazul mai multor patologii, inclusiv in al maladiilor cardiovasculare, dar nu este cunoscut cu exactitate rolul pe care ele il joaca in declansarea acestor boli.

Studiul a fost realizat pe tineri adulti cu varste cuprinse intre 24 si 32 de ani provenind din medii sociale diferite si a inclus copiii voluntarilor, pentru a elimina impactul socio-economic.

Alaptarea este puternic incurajata si de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care o prezinta ca pe "unul dintre mijloacele cele mai eficiente" pentru a asigura sanatatea si supravietuirea bebelusilor.

Citeste si:
3 sfaturi utile pentru îngrijirea pielii bebelușului pe timp de vară
3 sfaturi utile pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.