Capsula fara echipaj uman Dragon, a companiei americane SpaceX, care avea ca misiune aprovizionarea Statiei Spatiale Internationale (ISS), s-a conectat cu succes la avanpostul spatial, duminica, dupa o calatorie de 36 de ore.

Capsula companiei Space Exploration Technologies (SpaceX) s-a conectat la ISS duminica, la ora 11.14 GMT. Comandantul ISS, astronautul japonez Koichi Wakata, a folosit o macara robotizata pentru a conecta capsula la modulul Harmony de pe statie. Proviziile si echipamentele din capsula vor fi descarcate luni.

Capsula Dragon a fost lansata vineri seara, cu ajutorul rachetei Falcon 9, de la baza spatiala Cape Canaveral din Florida. Lansarea, care anterior a fost amanata de trei ori, a constituit si o oportunitate pentru compania SpaceX de a mai efectua un test in cadrul proiectului sau de dezvoltare a unei rachete reutilizabile.

Capsula avea la bord 2,2 tone de provizii, materiale, echipamente, combustibili. Printre acestea se numara o unitate de cultivare a legumelor in spatiu si un sistem de analizare a cauzelor pentru care sistemul imunitar al astronautilor slabeste in conditii de microgravitatie. Dragon a fost prima capsula spatiala privata care s-a conectat la avanpostul orbital, prima lansare avand loc in 2012.

In baza unui contract de 1,6 miliarde de dolari incheiat cu NASA, compania SpaceX trebuie sa efectueze in total 12 misiuni de aprovizionare a ISS, la bordul careia transporta alimente, apa, materiale pentru experimente stiintifice si diverse echipamente.

Capsula Dragon va readuce apoi pe Terra diverse materiale, inclusiv rezultatele unor teste stiintifice, in circa o luna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.