Incredibil25 Martie 201412:26

Lectura de un minut

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) poluarea atmosferica a ucis sapte milioane de persoane in 2012, in intreaga lume.

"Poluarea aerului a devenit fara nicio indoiala principalul risc pentru sanatate, legat de mediul inconjurator, din lume", a declarat Maria Neira, directoarea departamentului de sanatate publica a OMS, in timpul unei conferinte de presa organizata luni, la Geneva.

Cele sapte milioane de decese din 2012 reprezinta 12,5% din totalul deceselor din toata lumea, adica o persoana din opt.

Rezultatele studiului din 2012, publicat marti, arata ca "riscurile cauzate de poluarea aerului sunt mai importante decat se credea, mai ales in ceea ce priveste cardiopatiile si accidentele vasculare cerebrale", a adaugat Maria Neira.

Cel mai recent studiu al OMS pe acest subiect dateaza din 2008, dar nu a avut in vedere decat regiunile urbane, in timp ce studiul din 2012 cuprinde si regiunile rurale. In 2008, OMS a aratat ca 1,3 milioane de persoane au murit in urma poluarii aerului exterior (2,6 milioane in 2012) si 1,9 milioane din cauza poluarii din spatiile interioare (3,3 milioane in 2012).

Citeste si:
Tariceanu: Am avut telefonul ascultat in 2012 si in 2014; au...
Tariceanu: Am avut telefonul...

Cifrele din 2012 "sunt extrem de nelinistitoare", a spus Maria Neira, care a precizat ca "milioane de vieti ar putea fi salvate prin masuri luate impotriva poluarii aerului".

In 2012, 3,7 milioane de persoane au decedat din cauza efectelor poluarii exterioare si 4,3 milioane din cauza poluarii aerului din gospodarii, adica fumul si emisiile asociate cu aparatele de gatit, cu lemne sau carbuni, sau din cauza mijloacelor de incalzire.

De asemenea, OMS a aratat, marti, ca regiunile cele mai afectate de mortalitatea asociata cu poluarea atmosferica sunt Asia si zona Pacificului, cu 5,1 milioane de morti.

Citeste si:
Toxicolog: Multi romani se polueaza in propria casa prin obiceiuri...
Toxicolog: Multi romani se...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.