Concepute initial pentru ca astronautii sa isi protejeze vederea in spatiu, aceasta descoperire ar putea conduce la o veritabila "revolutie" a legumelor de pe Terra.
Pentru a creste concentratia de nutrimente din legumele cultivate in spatiu, plantele de la bordul Statiei Spatiale Internationale au fost "bombardate" cu fascicule de lumina.
Desi studiul a fost publicat intr-o revista de astronomie, Acta Astronautica, oamenii de stiinta considera ca aceasta descoperire poate fi aplicata si la sol si ar putea sa se dovedeasca foarte utila pentru viitoarele studii din domenii precum alimentatia umana la scara globala si productia alimentara in zonele urbane, ce vizeaza maximizarea productiilor vegetale cultivate in areale restranse.
Studiul este util si in ceea ce priveste analiza felului in care plantele pot fi cultivate pentru a potenta sau pentru a diminua anumite trasaturi ale lor inscrise in codurile genetice ale acestora. Studiul a foost coordonat de cercetatoarea Elizabeth Lombardi, de la Universitatea Boulder din Colorado.
Savantii americani au descoperit astfel ca expunerea frunzelor de legume, in timpul zborurilor spatiale, la cateva fascicule luminoase, in fiecare zi, poate duce la cresterea concentratiei de nutrimente ce protejeaza retina, produse de acele plante.
Una dintre ingrijorarile majore ale astronautilor in timpul misiunilor spatiale extinse vizeaza radiatia - cu efecte daunatoare asupra vederii - la care sunt expusi. Astronautii pot sa diminueze aceste efecte daunatoare ale radiatiei de la nivelul ochilor daca mananca legume ce contin carotenoizi, in special zeaxanthin, care stimuleaza sanatatea globului ocular.
Zeaxanthin poate fi ingerat si ca supliment, dar savantii au descoperit ca organismul uman absoarbe mai bine acest carotenoid din fructe intregi si din legume.
Actuala abordare din domeniul "gradinaritului spatial" tinde sa se concentreze pe cresterea plantelor, cat mai mari si cat mai repede posibil, asigurandu-le cantitatile optime de lumina, apa si fertilizanti. Totusi, aceasta abordare poate sa influenteze concentratiile de nutrimente din fructele si legumele obtinute.
Texturi care transformă spațiul
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Ce planuri are PKO Bank în România: cea mai mare bancă din Polonia are active...
Sursa: futurebanking.ro
-
Sumă record cheltuită de utilizatorii OnlyFans în 2024. Câți bani au ajuns la...
Sursa: wall-street.ro
-
FRENVI, compania care îți pune pe masă tacâmuri sustenabile și comestibile
Sursa: green.start-up.ro
-
Românca Alina Sabău, antreprenoare în fashion de lux, va deschide un nou...
Sursa: retail.ro
-
Ideea simplă care digitalizează un domeniu blocat în timp | Cum funcționează...
Sursa: start-up.ro
-
Tot ce trebuie să știi despre RODIE, fructul-minune cu multiple beneficii...
Sursa: garbo.ro
-
INTERVIU EXCLUSIV: Cravata Galbenă, filmul prin care Serge Celebidachi aduce...
Sursa: kudika.ro