Incredibil10 Martie 201416:06

Lectura de 2 minute

Patru noi gaze fluorurate care distrug stratul de ozon, dintre care trei apartin familiei CFC (clorofluorocarburi), interzise din 2010, au fost identificate in atmosfera terestra, unde s-au acumulat incepand din anii '60, potrivit unui studiu ale carui rezultate au fost publicate duminica.

Potrivit AFP, aceste substante creeaza celebra gaura din stratul de ozon de deasupra polilor, acele zone ale atmosferei cuprinse intre altitudini de 20 si 50 kilometri si care absorb cea mai mare parte din razele solare ultraviolete.

"Studiul nostru a pus in evidenta patru gaze care nu se gaseau deloc in atmosfera pana in anii 1960, fapt care sugereaza ca au fost emise de activitatea umana", au spus oamenii de stiinta, specialisti in probleme care tin de mediul inconjurator, in acest studiu publicat in revista Nature Geoscience, potrivit MEDIAFAX.

Ei au analizat esantioane de aer nepoluate colectate in Tasmania intre 1978 si 2012 si esantioane de zapada din Groenlanda.

"Identificarea acestor patru gaze noi este foarte ingrijoratoare, intrucat ele vor contribui la distrugerea stratului de ozon", estimeaza cercetatorii.

Citeste si:
Studiu: Coronavirusul poate supravietui pana la 17 zile pe suprafete
Studiu: Coronavirusul poate...

Originea gazelor nu a fost identificata, insa anumite ipoteze au fost evocate: produse chimice folosite la fabricarea de insecticide si solventi pentru curatarea componentelor electronice. Diferentele de concentratii indica faptul ca aceste gaze au fost emise in principal in emisfera nordica.

Trei dintre aceste gaze sunt clorofluorocarburi (CFC), utilizate in sistemele de refrigerare si in aplicatiile cu aerosoli, insa productia lor este practic nula de mai multi ani, gratie protocolului international semnat in 1985 la Montréal.

Al patrulea apartie familiei hidroclorofluorocarburilor (HCFC), folosite tot in sisteme de refrigerare, aerosoli si in sisteme de climatizare, iar eliminarea lor, progresiva, este in curs de desfasurare.

Peste 74.000 de tone de aceste noi gaze s-au acumulat in atmosfera pana in 2012. Este totusi o cantitate foarte mica, in comparatie cu emisiile de CFC care erau de mai multe milioane de tone in anii '90.

Citeste si:
Mai mult de jumatate din conductele de gaze din Romania se afla in sta
Mai mult de jumatate din...

Doua dintre cele patru gaze, un CFC si un HFCF, se acumuleaza inca in atmosfera, precizeaza studiul. Pana in prezent, sapte tipuri de CFC si sase tipuri de HCFC erau cunoscute pentru efectele lor distrugatoare asupra ozonului.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.