Koichi Wakata a devenit, duminica, primul astronaut japonez care coordoneaza echipajul de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS).

Koichi Wakata, in varsta de 50 de ani, a fost inginer de zbor pe ISS si s-a alaturat actualei misiuni spatiale pe 7 noiembrie 2013, impreuna cu alti doi colegi japonezi.

"Preiau cu modestie comanda statiei spatiale. (...) Cred ca acest lucru reflecta o reala incredere fata de Japonia si fata de ceea ce a realizat Japonia in ultimii ani", a declarat Wakata, in timpul ceremoniei organizate pentru preluarea functiei, transmisa de postul TV al NASA.

Fostul comandant al ISS, Oleg Kotov, inginerul de zbor Serghei Riazanski, ambii din Rusia, si astronautul NASA Mike Hopkins vor parasi avanpostul spatial luni, iar inlocuitorii acestora vor sosi pe statie pe 26 martie.

Pana in prezent, patru astronauti japonezi, printre care si Wakata, au facut parte din echipajul statiei spatiale. Koichi Wakata a mai participat anterior la doua misiuni spatiale, scrie MEDIAFAX.

Alaturi de astronautul NASA Rick Mastracchio si cosmonautul rus Mihail Tiurin, Wakata va ramane pe statia spatiala pana la mijlocul lunii mai. Una dintre primele sale misiuni in calitate de comandant va fi sa monitorizeze sosirea unui transport cu instrumente de explorare spatiala, care va fi lansat din Cape Canaveral, pe 16 martie, si va trebui sa ajunga pe ISS pe 18 martie.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.