Renuntarea la fumat "dopeaza" starea de dispozitie si ii face mai fericiti pe fostii fumatori, avand cel putin acelasi efect ca o cura cu antidepresive, potrivit unui studiu publicat vineri in revista medicala British Medical Journal (BMJ).

Potrivit cercetatorilor britanici, care au analizat 26 de studii anterioare, efectul pe care il are renuntarea la fumat ar putea fi "echivalent sau superior celui avut de antidepresivele utilizate in tratamentul contra anxietatii sau al tulburarilor de dispozitie".

Fumatorii inclusi in acele studii si se confruntau cu o "dependenta medie". Ei aveau o varsta medie de 44 de ani si fumau intre 10 si 40 de tigarete pe zi. 48% dintre ei erau barbati.

Participantii la studiu au fost chestionati inainte de tentativa lor de renuntare la fumat si, apoi, din nou, intr-un interval cuprins intre sase saptamani si sase luni.

Aceia care au reusit sa renunte la fumat erau mai putin deprimati, mai putin anxiosi, mai putin stresati si aveau o viziune mai optimista asupra vietii decat aceia care nu au reusit sa renunte la fumat. Aceasta ameliorare era perceptibila chiar si la persoanele atinse de tulburari mintale, imediat dupa ce s-au lasat de fumat, scrie MEDIAFAX.

In schimb, nicio evaluare a starii de dispozitie nu a fost efectuata ulterior, mai ales asupra fostilor fumatori care au recidivat. Coordonatoarea acestei analize, Gemma Taylor, profesor la Universitatea Birmingham, spera ca noile rezultate vor duce la eliminarea unor idei false, precum acelea care atribuie fumatului virtuti antistres si relaxante.

"Comparandu-i pe nefumatori cu fumatori, am constatat o asociere cu o mai buna sanatate mintala in randul fumatorilor", a adaugat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.