Supernova 2014J, descoperita in galaxia M 82 de astronomul Steve Fossey de la University of London Observatory, a fost observata, pe 30 ianuarie, cu ajutorul telescopului principal de la Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Parvan" din Barlad.

Supernova cu numele de 2014J a fost descoperita pe 21 ianuarie cu ajutorul unui telescop de 350 mm. Galaxia M 82 se afla la aproximativ 12 milioane de ani lumina distanta, in constelatia Ursa Mare.

Astfel, potrivit MEDIAFAX, in seara de 30 ianuarie, cu ajutorul telescopului principal al Observatorului Astronomic al Muzeului "Vasile Parvan" din Barlad, muzeograful Dumitru Ciprian Vintdevara a reusit sa capteze mai multe imagini cu galaxia M 82, unde se afla si supernova recent descoperita (2014J).

In termeni generali, o supernova reprezinta o etapa finala din evolutia unei stele gigantice sau supergigantice (stele mult mai mari decat Soarele). Supernova este un fenomen violent, o explozie de proportii greu de imaginat. Steaua in cauza isi arunca in spatiul cosmic materialul din care a fost formata. Supernovele sunt extrem de luminoase si de multe ori emit mai multa lumina decat toate stelele dintr-o galaxie. Exista mai multe tipuri de supernove. Supernova 2014J este posibil sa fie de tip Ia (dupa analizele spectrale).

Potrivit sursei citate, este posibil ca Observatorul Astronomic din Barlad sa fie primul observator astronomic public din Romania care a observat pentru prima data supernova 2014J.

In timpul unui curs practic cu studentii sai, Steve Fossey a observat o stea pe care nu o recunostea din observatiile anterioare. Din cauza vremii nefavorabile, au fost obtinute doar cateva imagini, dar s-a reusit verificarea datelor prin intermediul unui alt telescop.

Ulterior, Uniunea Astronomica Internationala a validat descoperirea profesorului Fossey si a atribuit supernovei numele de 2014J. Aceasta supernova este considerata a fi printre cele mai apropiate obiecte ceresti de acest gen de Pamant descoperite in ultimele decenii. Cea mai apropiata este supernova 1987A, descoperita in 1987 si aflata la 168.000 ani lumina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.