Nasul uman este capabil sa simta mirosul unei boli in cazul persoanelor al caror sistem imunitar se activeaza, dupa expunerea la bacterii, potrivit rezultatelor unui nou studiu al cercetatorilor suedezi, citat de dailymail.co.uk.

Cercetatorii sustin ca oamenii pot simti mirosul sistemului imunitar al unei persoane bolnave, care este foarte activ, la doar cateva ore de la expunerea acesteia la bacterii.

Potrivit MEDIAFAX, oamenii de stiinta de la Karolinska Institute din Suedia spun ca exista chiar dovezi stiintifice si anecdotice care sugereaza ca diferite boli au anumite mirosuri.

De exemplu, scrofuloza, o infectie a nodulilor limfatici, miroase a bere expirata, iar respiratia unei persoane care sufera de diabet poate mirosi a acetona.

"In aceasta cercetare am studiat abilitatea oamenilor de a detecta boli cu ajutorul mirosului. Capacitatea de a detecta aceste mirosuri ar putea reprezenta o adaptare critica care ne-ar permite sa evitam boli potential periculoase", a spus Mats Olsson, cel care a coordonat acest studiu.

Olsson si echipa sa au rugat opt persoane sanatoase sa participe la studiu. Acestora li s-a administrat fie o forma de lipopolizaharide (LPS) - o toxina alcatuita din bacterii care intensifica raspunsurile imune -, fie o solutie salina.

Voluntarii au purtat tricouri stramte pentru ca transpiratia sa fie bine absorbita, timp de patru ore.

Un alt grup, format din 40 de voluntari, a fost pus sa miroase mostrele de transpiratie.

Voluntarii din grupul de control au spus ca tricourile celor carora li s-a administrat LPS au avut un miros mai intens si mai neplacut decat celelalte tricouri. De asemenea, acestia au precizat ca tricourile celor carora le-a fost administrat LPS aveau un miros nesanatos.

Asocierea dintre activarea sistemului imunitar si miros a fost reprezentata, cel putin intr-o oarecare masura, de nivelul de citokine prezent in sangele celor carora le-a fost administrat LPS.

Studiul a aratat ca mirosul era mai neplacut cu cat raspunsul imun al unui participant era mai mare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.