Un nou record mondial Guinness pentru cel mai lung ecou inregistrat intr-o structura construita de om a fost stabilit intr-o retea de tuneluri realizata in Scotia inainte de Al Doilea Razboi Mondial, ce era folosita ca depozit de combustibil.

Trevor Cox, profesor de inginerie acustica la Universitatea Salford din Marea Britanie, a inregistrat zgomotul produs de o impuscatura realizata cu un pistol incarcat cu gloante albe in aceasta retea de tuneluri din Inchindown, in apropiere de Invergordon.

Timpul de care reverberatiile astfel produse au avut nevoie pentru a se incheia a fost de 112 secunde.

Precedentul record Guinness la aceasta categorie era de 15 secunde si fusese stabilit in 1970 in Mausoleul Hamilton din comitatul scotian Lanarkshire. Ascunse privirii, tunelurile din Inchindown se afla la baza Dealului Kinrive, pe o proprietate privata, iar situl poate fi vizitat doar in grupuri organizate, scrie MEDIAFAX.

Rezervoarele de combustibil erau sapate in stanca pentru a fi protejate de atacurile inamicilor.

Tuneluri de la Inchindown au fost sapate intr-o perioada in care armata britanica devenise tot mai ingrijorata de faptul ca Germania isi intarise fortele militare, in anii 1930.

Invergdon, aflat in apropiere, a fost un port foarte important pentru Marina regala britanica, din care se aprovizionau navele britanice inainte si in timpul razboaielor.

Complexul Inchindown a fost finalizat in 1941. Cele sase rezervoare ale sale puteau sa adaposteasca 32 de milioane de galoane britanice de combustibili (aproximativ 145 de milioane de litri).

Potrivit presei britanice, depozitul functiona la capacitate maximala in timpul Razboiului din Insulele Falkland in 1982.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.