O cutie funerara antica ce ar contine prima referinta despre Mesia ar putea fi expusa public in Israel, dupa ce proprietarul ei a fost absolvit de acuzatiile de falsificare.

Cutia, modesta in sine, este cunoscuta ca un "osuar" si este reprezentativa pentru Ierusalimul din primul secol. Proprietar este Oded Golan, un colectionar israelian de antichitati. Pe lateralul cutiei sunt trecute cuvintele:

"Iacob, fiul lui Iosif, fratele lui Iisus".

Iacob cel Drept a fost primul lider al crestinilor din Ierusalim dupa Crucificarea lui Iisus si a fost executat pentru erezie. Cutia provine dintr-o perioada cand evreii nu erau ingropati, ci cadavrele lor erau plasate intr-o pestera. Ramasitele erau colectate dupa un an si plasate intr-un astfel de osuar. Calitatile cutiei si felul in care aceasta este inscriptionata l-au convins pe proprietar de autenticitatea sa: un osuar din secolul I care contine ramasitele fratelui lui Hristos.

"Este cea mai veche referinta la Iisus", sustine Golan, care are aceasta cutie inca din anii '70 fara sa-i fi realizat importanta.

In 2003, autoritatile israeliene l-au acuzat pe Oded Golan de falsificare. A urmat o investigatie care a tinut un deceniu, pana cand colectionarul a fost gasit nevinovat in 2012. Abia acum si-a putut recupera cutia.

Aceasta va fi in curand expusa public, impreuna cu concluziile expertilor din procesul in care a fost implicat Golan, pentru ca toata lumea sa-i poata lua in serios autenticitatea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.