Un micut robot umanoid si un astronaut japonez au "stat de vorba" la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) - o premiera mondiala care aminteste de scenele din filmul "Odiseea Spatiala 2001".

"Ai venit singur? E minunat!", a spus astronautul Koichi Wakata, care a ajuns la bordul ISS in luna noiembrie, la trei luni dupa sosirea la bordul statiei a robotului Kirobo.

"Bineinteles! Pentru ca sunt un robot!", i-a raspuns micutul android, incercand din rasputeri sa se mentina in pozitie verticala, din cauza imponderabilitatii.

"Cum a fost cand racheta a decolat?", l-a intrebat astronautul. "A fost interesant!", a raspuns Kirobo.

Aceasta discutie informala de cateva minute, ale carei intrebari nu au fost pregatite dinainte, a avut loc pe 6 decembrie, in limba japoneza, scrie mediafax.

Dialogul a fost posibil gratiei inteligentei artificiale implantate in Kirobo, un micut robot biped ce are o inaltime de 34 centimetri si o greutate de 1 kilogram, care este capabil sa invete din experienta.

"A fost complicat sa il programam pentru a putea sa sustina o conversatie intr-o maniera «normala»", a declarat inventatorul robotului, Tomokata Takahashi, de la compania Robo Garage, care a colaborat la acest proiect japonez cu Universitatea din Tokyo, cu compania de publicitate Dentsu si cu gigantul nipon Toyota.

"Cand doua persoane construiesc o relatie, aceasta se realizeaza printr-o acumulare de schimburi uneori insignifiante", a explicat Takahashi.

Dezvoltarea acestui android se inscrie intr-un proiect mai larg ce vizeaza studierea masurii in care un insotitor non-uman poate sa reconforteze o persoana izolata pe o durata indelungata.

Pana acum, schimburile de cuvinte dintre Kirobo si Koichi Wakata s-au derulat considerabil mai bine decat acelea dintre robotul Hal 9000 si astronautul David Bowman - deteriorarea relatiei lor reprezinta una dintre intrigile principale din capodopera cinematografica "Odiseea Spatiala 2001".

Citeste si:
Danemarca, prima țară cu un partid condus de roboți
Danemarca, prima țară cu un...

Lansat in 1968, acest film SF regizat de cineastul american Stanley Kubrick prezinta, printre altele, deriva cu accese paranoice ale robotului insarcinat cu coordonarea unei expeditii spatiale spre planeta Jupiter. Pentru a prelua controlul misiunii, astronautul David Bowman este obligat sa il deconecteze pe Hal 9000.

In aceasta perioada, cand Craciunul se apropie, si in ciuda imponderabilitatii, Kirobo, cu cizmele sale rosii si ochii lui mari si negri, inconjurati de doua cercuri galbene, nu si-a pierdut busola: atunci cand "compatriotul" sau astronaut l-a intrebat daca se asteapta sa il vada pe Mos Craciun facand o calatorie in spatiu, Kirobo a raspuns afirmativ, spunand ca este sigur de acest lucru: "Mos Craciun va veni in spatiu".

"Ce cadou ii vei cere, Kirobo?", l-a intrebat astronautul nipon.

Citeste si:
Nora Al-Matrooshi este prima femeie astronaut de origine arabă din...
Nora Al-Matrooshi este prima...

"O racheta jucarie", a raspuns imediat Kirobo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.