Vaccinarea copiilor impotriva gripei reduce cu peste 50% riscul de contractare a acestei infectii sau a altor maladii mai grave, precum pneumonia, potrivit unui studiu clinic ale carui rezultate au fost publicate miercuri in New England Journal of Medicine.

Acesta a fost primul studiu de amploare realizat pentru a evalua eficienta vaccinului antigripal la copiii de varste mici.

Autorii sai au recrutat 5.168 de copii cu varstele cuprinse intre trei ani si opt ani (varsta medie a fost de 5,4 ani). Jumatate au primit un vaccin contra hepatitei A, iar cealalta jumatate un vaccin tetravalent contra gripei, care protejeaza organismul contra a patru tulpini de virus, scrie MEDIAFAX.

Studiul clinic, finantat de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline, care a furnizat vaccinurile, a fost realizat in opt tari, inclusiv in Bangladesh, Honduras, Republica Dominicana, Liban, Thailanda si Turcia.

Vaccinul antigripal a fost cu 59,3% mai eficient in comparatie cu grupul tinta. Insa rata lui de protectie a atins 74,2% contra unor infectiui mai severe, precum pneumonia.

Autorii studiului au constatat ca vaccinarea contra gripei a redus cu 69% numarul de vizite la medic ale copiilor, cu 75% numarul internarilor si cu 77% numarul zilelor de absenteism scolar. Pentru parintii lor, vaccinarea a redus cu 61% numarul zilelor de absenteism la locul de munca.

Specialistii americani de la Centers for Diseases Controle and Prevention recomanda vaccinarea contra gripei incepand de la varsta de sase luni. In 2012, doar 37% dintre americani s-au vaccinat contra gripei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.