China a anuntat, marti, ca va lansa la inceputul lunii decembrie prima ei sonda spatiala care se va aseza pe Luna, unde va plasa un vehicul de explorare teleghidat, denumit "Iepurele de jad".

Data exacta a lansarii nu a fost precizata, presa oficiala chineza insistand mai degraba asupra performantelor asteptate ale roverului lunar, un vehicul de teren cu sase roti, al carui nume face trimitere la mitologia chineza.

Potrivit legendei, iepurele lunar - sau "Iepurele de camp al Lunii", intrucat limba chineza clasica nu face distinctia intre iepurele de camp si iepurele de casa - traieste pe Luna, unde piseaza elixirul nemuririi intr-un recipient. Animalul-farmacist o are drept insotitoare pe Chang'e, zeita chineza a Lunii, scrie MEDIAFAX.

Odata cu aceasta misiune, denumita Chang'e-3, China va realiza prima ei aselenizare "lenta", in cadrul ambitiosului ei program spatial "Chang'e", marcat deja de succesele realizate de doua sonde lunare.

Sondele Chang'e-1 (lansata in octombrie 2007) si Chang'e-2 (lansata in octombrie 2010) au permis, dupa plasarea lor pe orbita, efectuarea unor observatii detaliate asupra Lunii. Pentru a-si intari statutul de mare putere, China doreste sa devina prima tara din Asia care va trimite un astronaut pe Luna.

Roverul "Iepurele de jad", inzestrat cu panouri solare pentru a se alimenta cu energie, va avea sarcina de a efectua analize stiintifice si de a trimite pe Terra imagini in 3D cu satelitul natural al planetei noastre.

Vehiculul, care are o masa de 120 de kilograme, va fi plasat in Golful curcubeului, o zona lunara inca neexplorata, potrivit Administratiei spatiale chineze. Aceasta zona ofera conditii favorabile in privinta expunerii la Soare si in privinta posibilitatilor de comunicare cu Terra.

Roverul lunar chinezesc va fi operational trei luni, in timpul carora va putea sa se deplaseze cu o viteza minimala de 200 de metri pe ora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.