Doua gene ale cromozomului Y sunt suficiente pentru ca reproducerea sa fie posibila, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, astfel ca barbatii nu ar mai avea nevoie de acest cromozom pentru a fi fertili, informeaza bbc.co.uk.

Oamenii de stiinta au distrus practic ultimul simbol al barbatiei in ADN - cromozomul Y -, considerand ca ar putea fi eliminat definitiv, se arata pe site-ul bbc.co.uk.

Studiul, publicat in revista Science, arata ca soarecii pot avea urmasi de sex masculin, cu ajutorul unei forme avansate de fertilizare in vitro.

Potrivit MEDIAFAX, echipa de cercetatori de la Universitatea din Hawaii este de parere ca aceasta cercetare i-ar putea ajuta la un moment dat pe barbatii infertili care au cromozomul Y deteriorat.

Fiecare persoana are in mod normal o pereche de cromozomi sexuali in fiecare celula. Cromozomul Y este prezent la barbati, care au un cromozom X si un cromozom Y, in timp ce femeile au doi cromozomi X.

Daca oricare dintre cei doi cromozomi X ai femeii se combina in timpul fertilizarii cu cromozomul X al barbatului, fatul va avea sexul feminin. Daca, in schimb, unul dintre cromozomii X ai femeii se combina cu cromozomul Y al barbatului, sexul copilului va fi masculin.

"Cromozonul Y este un simbol al barbatiei", a spus Monika Ward, autoarea studiului.

La soareci, cromozomul Y contine in mod normal 14 gene distincte, unele fiind prezente in peste 100 de copii. Echipa de la Universitatea din Hawaii a aratat ca soarecii modificati genetic cu un cromozom Y avand doar doua gene se dezvolta normal.

"Acesti soareci sunt in mod normal infertili, dar noi am aratat ca este posibil sa aiba urmasi cand cromozomul Y este limitat la doar doua gene, cu ajutorul reproducerii asistate", a spus Ward. Soarecii ar produce doar sperma de baza, dar ar putea avea urmasi cu ajutorul unei forme avansate de fertilizare in vitro (FIV), numita injectare cu spermatida rotunda. Puii rezultati in urma cercetarii au fost sanatosi si au trait o viata normala.

Cele doua gene necesare au fost Sry, care determina caracterele specifice genului masculin, si Eif2s3y, care este implicata in primele etape ale producerii spermei.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Ward este de parere ca "ar putea fi posibil sa fie eliminat cromozomul Y", daca rolul acestor gene poate fi reprodus prin alte mijloace, dar a adaugat ca o lume fara barbati ar fi "dezechilibrata" si "stiintifico-fantastica".

"Dar, la un nivel practic, (studiul, n.r.) arata ca, dupa eliminari mari ale cromozomului Y, reproducerea este inca posibila, ceea ce le da speranta barbatilor care au aceste lipsuri", a adaugat aceasta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.