Biochimistul britanic Frederick Sanger, recompensat cu doua premii Nobel pentru chimie gratie descoperirilor sale asupra genomului, a murit marti, la varsta de 95 de ani, au anuntat miercuri reprezentantii Institutului Sanger.

"Veste trista: Fred Sanger, al carui nume il poarta institutia noastra, a murit. Mostenirea acestui om modest este aceea de a fi transformat medicina", se afirma in comunicatul emis de acest institut care a jucat un rol important in secventierea genomului uman.

Frederick Sanger a murit marti, in somn, la spitalul Addenbrooke din Cambridge, a precizat un purtator de cuvant de la Medical Research Council, o organizatie universitara care sustine si incurajeaza cercetarile stiintifice.

Frederick Sanger este una dintre cele patru persoane din lume care au castigat de doua ori premiul Nobel. El a primit primul sau Nobel pentru chimie in 1958, pentru lucrari in domeniul structurii proteinelor si, in special, asupra insulinei.

In 1980, a impartit al doilea Nobel pentru chimie cu Paul Berg si Walter Gilbert, pentru o metoda de secventiere a genelor, pe care a creat-o si care ii poarta numele, scrie MEDIAFAX.

Gratie acestei metode, echipa sa a reusit in 1977 sa realizeze prima secventiere a genomului unui organism biologic.

"Fred Sanger ar fi dezaprobat cu siguranta acest apelativ, dar, daca cineva este parintele stiintei genomiale, atunci el este acela - un om discret, determinat si modest, cu convingeri ferme", se afirma pe site-ul Institutului Sanger.

"El si colegii sai au dezvoltat, in anii '70, metode de secventiere a ADN-ului care sunt utilizate si astazi in biologia genomica", se spune in acelasi comunicat.

"Fred Sanger era unul dintre cei mai importanti cercetatori din secolul al XX-lea", a declarat Craig Venter, fondatorul J. Craig Venter Institute din Statele Unite, specializat in cercetari asupra genomului.

"El a schimbat, in doua randuri, viziunea lumii stiintifice: mai intai, prin secventierea insulinei, dovedind ca proteinele sunt lanturi liniare de acizi aminati, iar apoi prin metoda lui inovatoare de secventiere a ADN-ului, care a condus la aparitia stiintei genomiale. Ne vom aminti intotdeauna de contributiile sale", a adaugat el.

Citeste si:
Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Programului Alimentar...
Premiul Nobel pentru Pace a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.