Soarele este pe punctul de a-si inversa polaritatea campului magnetic, iar acest fenomen - care se produce o data la 11 ani - ar putea genera o furtuna geomagnetica de mare intensitate care ar putea sa afecteze functionarea satelitilor si comunicatiile radio de pe Terra.

Campul magnetic al Soarelui este pe punctul de a-si inversa polaritatea - polul nord va deveni polul sud si viceversa. Fenomenul, care se produce odata la 11 ani, va genera o serie de "efecte de ondulatie" in intregul Sistem Solar.

Fenomenul poate sa duca la aparitia unor fronturi intergalactice, precum furtunile geomagnetice, care pot cauza defectarea satelitilor si oprirea comunicatiilor radio de pe Terra.

NASA a anuntat in luna august ca aceasta schimbare de polaritate a campului magnetic solar urma sa se produca in urmatoarele trei-patru luni, insa specialistii americani nu pot sa avanseze o data exacta. Ei considera ca fenomentul se va finaliza in urmatoarele saptamani.

Pe parcursul unui ciclu solar de 11 ani, numeroase pete solare se formeaza in apropierea ecuatorului astrului, unde se inregistreaza o activitate magnetica intensa. In decurs de o luna, aceste pete se dezintegreaza, iar activitatea magnetica "migreaza" de la ecuator spre unul dintre poli. In timp ce se deplaseaza spre poli, petele solare erodeaza polaritatea existenta a Soarelui.

Todd Hoeksema, cercetator la Observatorul Solar Wilcox afiliat Universitatii Stanford, care a monitorizat fenomenul incepand din 1975, a declarat: "E ca un fel de maree care vine sau care pleaca. Fiecare mic val aduce mai multa apa si, pana la urma, se ajunge la o inversare completa (a polaritatii solare, n.r.)".

Cele mai recente observatii facute de oamenii de stiinta arata faptul ca Soarele are in prezent doi poli sudici, in conditiile in care fenomenul de inversare a polaritatii este inca in curs de desfasurare, scrie MEDIAFAX.

Phil Scherrer, care lucreaza la acelasi observator cu Todd Hoeksema, a precizat: "Polul nord si-a schimbat deja polaritatea, iar polul sud alearga acum pentru a echilibra situatia".

"Oricum, in curand, ambii poli vor fi inversati, iar a doua jumatate a maximului de activitate solara va fi in drum spre noi", a adaugat el.

Citeste si:
Viktor Orban (Ungaria): Fenomenul migraționist a împărțit în două...
Viktor Orban (Ungaria):...

In timpul schimbarii de polaritate, aceasta activitate magnetica intensa genereaza emisii puternice de materie solara care se desprind din suprafata Soarelui si ajung in tot Sistemul Solar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.