Utilizarea undelor magnetice pentru a modifica activitatea cerebrala ar putea ajuta anumite persoane sa renunte la fumat, potrivit rezultatelor unui studiu realizat recent in Israel.

Oamenii de stiinta au folosit stimularea magnetica transcraniana (TMS) pentru "a demonta" dependenta de nicotina din creier.

Autorii studiului, prezentat la conferinta Neuroscience 2013, sugereaza ca tehnica lor ar putea sa ii ajute pe oameni sa renunte complet la fumat.

Ei au mai spus ca este nevoie totusi de alte cateva teste suplimentare inainte ca metoda lor sa poata fi recomandata ca terapie. Tehnica TMS stimuleaza neuronii pentru a modifica functionarea creierului si este deja utilizata in cazul unor pacienti care sufera de depresie.

Cercetatorii de la Universitatea Ben Gurion din Israel au expediat fluxuri magnetice spre doua regiuni cerebrale asociate cu dependenta de nicotina - cortexul prefrontal si cortexul insular, scrie MEDIAFAX.

Voluntarii din acest studiu - 115 fumatori convinsi - au fost impartiti in trei grupuri si, timp de 13 zile, au efectuat sedinte de TMS cu unde cu frecventa inalta, sedinte de TMS cu unde de frecventa joasa sau nu au primit niciun fel de tratament.

Aceia care au primit TMS cu unde cu frecventa inalta au prezentat apoi o frecventa a fumatului considerabil mai mica si erau mult mai dispusi sa renunte la fumat la finalul perioadei de monitorizare de sase luni.

Cel mai mare succes a fost obtinut la voluntarii carora le-au fost prezentate fotografii cu tigarete aprinse in timp ce primeau aceasta terapie magnetica - o treime dintre ei au renuntat la fumat dupa sase luni. Studiul a fost coordonat de profesorul Abraham Zangen de la Universitatea Ben Gurion.

Un alt studiu, prezentat la aceeasi conferinta, a evidentiat faptul ca stimularea creierului cu electrozi implantati ar putea contribui la combaterea eficienta a dependentei de heroina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.