Satelitul GOCE, lansat pentru a studia gravitatia terestra, a reintrat in atmosfera, iar cea mai mare parte din el a ars la contactul cu aerul, duminica, la aproximativ trei saptamani dupa ce a ramas fara combustibil si a inceput sa piarda din altitudine, potrivit Agentiei Spatiale Europene (ESA).

Potrivit Reuters, ultimul contact pe care statiile de la sol l-au avut cu satelitul european GOCE a avut loc in noaptea de duminica spre luni, la ora 22.42 GMT, in momentul in care acesta a trecut la o altitudine de 120 de kilometri deasupra Antarcticii, a precizat Heiner Klinkrad, directorul biroului pentru deseuri spatiale din cadrul ESA, intr-un mesaj postat pe site-ul Agentiei Spatiale Europene.

Limita oficiala de la care incepe spatiul este linia Karman, aflata la o altitudine de 100 kilometri deasupra Terrei.

Specialistii se asteaptau ca aproximativ 25% din acest satelit de dimensiunile unui automobil sa supravietuiasca reintrarii in atmosfera, iar cele mai multe dintre resturile desprinse din GOCE sa cada in ocean, au declarat reprezentantii ESA.

Potrivit BBC, primele estimari sugereaza faptul ca resturile ramase din satelitul GOCE ar fi putut sa cada intr-un perimetru delimitat de Asia de Est, Pacificul de Vest si Antarctica. Aceeasi sursa britanica afirma ca GOCE si-a incheiat misiunea prabusindu-se in ocean, intr-o zona vasta si nelocuita din emisfera sudica, la est de Noua Zeelanda, scrie MEDIAFAX.

Supranumit "Ferrari-ul spatial" datorita designului sau spectaculos, GOCE reprezinta prima misiune spatiala coordonata de ESA care a efectuat o reintrare necontrolata in atmosfera terestra in ultimii 25 de ani.

"In momentul in care cititi acest lucru, uimitorul zbor al aparatului va fi ajuns, cel mai probabil, la sfarsit", a declarat Daniel Scuka, purtatorul de cuvant al Agentiei Spatiale Europene, intr-un mesaj postat pe site-ul EFA duminica, la ora 23.45 GMT.

Pentru moment, nu exista o confirmare oficiala a locului si a momentului exact in care ramasitele desprinse din satelitul GOCE au cazut pe Terra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.