Ordinea felurilor de mancare de pe masa influenteaza modul in care oamenii isi umplu farfuriile, au precizat autorii acestui studiu.
Potrivit MEDIAFAX, Brian Wansink si Andrew Hanks, doi cercetatori de la Universitatea Cornell, care au studiat comportamentul oamenilor in timpul unui bufet suedez, au observat ca acestia isi umpleau farfuriile cu primele alimente pe care le vedeau in fata, indiferent care ar fi fost acestea.
Aceasta observatie i-a determinat pe cercetatorii americani sa afirme ca asezarea in fata a unor alimente mai sanatoase, precum fructele si iaurtul, ii incurajeaza pe oameni sa le aleaga pe acestea, in locul alimentelor grase si prajite.
Brian Wansink si Andrew Hanks au efectuat un experiment in timpul caruia persoanelor care au participat la o conferinta li s-a oferit un bufet suedez cu sapte tipuri de alimente pentru micul dejun.
La bufet au fost aduse doua mese separate, situate la 15 metri distanta, cu felurile de mancare aranjate in ordine inversa, fara ca subiectii experimentului sa stie acest lucru.
La o masa, au fost oferite, exact in aceasta ordine, omleta cu branza, cartofi prajiti, rulouri cu scortisoara, cereale, iaurt degresat si fructe.
La cealalta masa, ordinea a fost inversata, astfel incat mai intai au fost servite fructele, urmate de iaurt degresat, cereale si asa mai departe.
Cercetatorii au descoperit ca ordinea de prezentare a mancarii a influentat modul in care alimentele au fost alese de participantii la experiment. De exemplu, 86,4% dintre subiecti au ales fructele, daca acestea le-au fost oferite mai intai, dar numai 54,8% au ales fructele de la masa unde acestea erau asezate dupa alte feluri de mancare.
De asemenea, 75,4% dintre subiecti au ales omleta cu branza de la masa unde aceasta era asezata in fata, in timp ce 28,8% au ales-o de la masa unde era asezata dupa alte feluri de mancare.
Motivul pentru care nu este bine să mâncăm produse de patiserie...
"Primele trei feluri de mancare pe care o persoana le-a vazut pe masa au umplut farfuria in proportie de 66%, indiferent daca mancarea era saraca sau bogata in calorii", afirma doctorul Brian Wansink, iar persoanele care alegeau in primul rand omleta cu branza aveau o sansa mai mare sa consume cartofi si sunca, fenomen cunoscut sub denumirea de "efect de recul".
"Solutia este simpla si la indemana (...) Intotdeauna incepeti sa alegeti mancarea din capatul mesei cu alimente sanatoase, iar doua treimi din farfurie va contine mancare sanatoasa", a recomandat Brian Wansink in studiul publicat in revista PLOS One.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Spațiile verzi și eficiența energetică, viziunea pentru un București sustenabil
Sursa: green.start-up.ro
-
Românii de la Rottaprint se extind în internațional: comenzi în 14 țări, în 2023
Sursa: retail.ro
-
Dan Mihăescu: Ce trebuie să știe fondatorii despre GapMinder Fund II?
Sursa: start-up.ro
-
Transformă-ți grădina într-un paradis: 10 obiecte de decor potrivite pentru...
Sursa: garbo.ro
-
Premieră pentru Revolut: Lansează refinanțarea creditelor
Sursa: futurebanking.ro
-
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei: Nu îmi pun...
Sursa: wall-street.ro
-
Când nu mai poți avea încredere în nimeni... ai încredere în sufletul tău
Sursa: kudika.ro