Fosila unui tiranozaur care a trait acum 80 de milioane de ani, denumit Lythronax, a fost descoperita in Grand Staircase-Escalante National Monument, Utah, aceasta fiind cea mai veche specie din linia lui T. rex si cea mai apropiata de acesta, au anuntat paleontologii americani.

Asemenea lui Tyrannosaurus rex, Lythronax argestes era un carnivor biped de marimi impresionante, cu o lungime de opt metri si o greutate de 2,5 tone, era inzestrat cu brate scurte si avea un bot ingust si scurt. Craniul turtit in partea din spate ii permitea sa aiba un camp vizual extins.

Inainte de aparitia lui Lythronax argestes, tiranozaurii aveau dimensiuni mult mai reduse, spun oamenii de stiinta.

Lythronax a trait in urma cu 84 - 70 de milioane de ani, la sfarsitul cretacicului, pe continentul Laramidia (care a existat in urma cu 95 - 70 de milioane de ani), in perioada in care America de Nord era separata de o mare. Laramidia forma masa occidentala, iar Appalachia, partea orientala, scrie MEDIAFAX.

Tyrannosaurus rex, descendentul sau, a trait cu 70 - 66 de milioane de ani in urma, perioada dupa care dinozaurii au disparut de pe Terra, in urma impactului cu un asteroid gigantic, care a modificat clima terestra.

"Pana la descoperirea lui Lythronax, se considera ca tiranozaurii de mari dimensiuni aparusera cu aproximativ 70 de milioane de ani in urma, cand, de fapt, Lythronax exista deja de peste 10 milioane de ani", spune Mark Loewen, paleontolog la Muzeul de istorie naturala din Utah, conducatorul echipei de cercetare, care si-a publicat descoperirea in revista americana PLOS ONE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.